Předchozí 0226 Následující
str. 223

kostry nalezeno 12 — 15 jantarových korálků, kus jehlice bronzové a malá nádoba.

Brandýs n. L. (Katalog retrosp. výstavy 1891 č. 61). Hroby se skrčenými kostrami, u nichž nalezeny dva lité rýhované náramky (podobné oněm vyobrazeným v Pam. arch. XIII. Tab. II. obr. 22.), 2 spirálové náramky, otevřený náramek z bronzového plechu, jehlice s úškem, bronzové dýky, náušnice z dvojitého zlatého drátu, jantarové a bronzové korálky; zase tedy inventář únětických hrobů.

Brázdím. (Katalog retrosp. výstavy 1891; č. 60). Hroby se skrčenými kostrami. Bronzový palstav, jehlice s úškem, bronzové a jantarové korálky, otevřený bronzový náramek.

Ve1iš. (Katalog retrosp. výstavy, č. 262). Hrob se skrčenou kostrou. Náramek massivní, rýhovaný a bronzový nákrčník, sestávající ze spirálového závitku bronzového, jantarových korálků, kostěných rourek a provrtaných mušlí.

Zvoleňoves. (Český Lid I, str. 193). Na poli p. Svobody bylo nalezeno 14 hrobů z kamenných ploten složených, v nichž byly kostry v poloze skrčené na pravém boku. Zachráněno množství milo-darů z bronzu, jantaru a zlata, všechny typu únětického.

Z1onice. (Mittheil. d. Centralcommission in Wien VI. 1880, str. CXXI). Insp. Hraše podává tu zprávu o více hrobech kamením vyložených s kostrami v poloze, jak chybně dí, polosedící. (Srv. poznámku na str. 14). Z jednoho hrobu pochází nádobka, bronzová jehlice a náramek z 12 jantarových perel, 2 perel delších z jakési hmoty vápencovité, a z 2 zlatých spiralně zatočených kroužků. (Srv. též Pam. arch. XI. str. 368).

Lovosice. Na panském poli 608/1 v pravo od cesty z Lovosic do Vchynic (t. zv. Seufzerallee) přišlo se při sázení stromků na velikou hromadu kamení. Pan Fr. Hanamann, který ji blíže prozkoumal, nalezl tu pouze bronzovou jehlici s ouškem typu únětického. Patrně tu byl původně hrob.

Lovosice. Panská cihelna. (Pam. arch. XIII. str. 23). Na dně kotlu naplněného popelem a kostmi spálených zvířat ležela kostra skrčená. U kostry byly bronzové korale, jehlice, dýka, náramky. U jiné kostry natažené a kamením obložené nalezeny 2 únětické jehlice, šídlo, dýka a celt.

Dobřichovice. (Pam. arch. XIII. str. 138). 14 hrobů kamením obložených. Kostra ležela na pravé straně s pravou rukou pod hlavou, s levou v lokti ohnutou a k prsům vztaženou, kolena přiléhala téměř k trupu. Při nich nalezeno: nádoby tuhou natřené, kamenný brousek, jehlice s ploskou hlavičkou, dýka a palstav.


Předchozí   Následující