Předchozí 0246 Následující
str. 243

krupice, rozválí válečkem a pak je peče na čisté plotně. Upečené pak omastí máslem.

Sejkory se liší od předešlých placek nejvíce tím, že se k úpravě jich berou brambory syrové. Ty se oškrabou, rozstrouhají a voda z nich se sleje; pak se promíchají moukou, aby povstalá kaše náležitě zhoustla, načež kuchařka tuto kaši lžicí na umytou plotnu rozmazuje a nožem placky pilně obrací; připálíť se velmi snadno. Když jsou po obou stranách do červena upečeny, omastí je.

Druhdy dělávali a místy posud dělají z buchet krajíčky. K tomu cíli upekou prázdnou buchtu na celý pekáč a druhého dne, když zatvrdla, nakrájejí ji na drobné krajíčky. Tyto dají potom do trouby uschnout, spaří je vřelým mlékem, omastí a posypou tlučenou skořicí a cukrem.

Která jsou a jak se upravují pečiva svátková, povíme níže.

Pokrmy masité, které činí nejpodstatnější část stravy městské, jsou na venkově v počtu pokrmů vůbec v nepatrné menšině. Přece však rozmáhají se u nás, zvláště v novější době, tou měrou, že se téměř v každé velké obci udrží řezník. V zámožnějších rodinách vaří se alespoň pro hospodáře maso denně, jinde si ho dopřávají dle poměrů aspoň v neděli. Na hovězí dělají různé omáčky: koprovou, cibulovou, jablíčkovou, houbovou, kmínovou, okurkovou, křen polévkový nebo smetanový a j. Maso jí se obyčejně s knedlíky nebo brambory, pročež hospodyně připraví omáčky tolik, aby stačila také na hojný příkrm. Druhým jídlem nedělním jsou pak z pravidla buchty, karásky nebo jiné pečivo.

Hovězí dělávají také na podpoušťce, zvláště nechal-li si hospodář maso od oběda k večeři. Podpoušťka upraví se takto. Cibulka se dá na sádlo zpěnit, do ní se dá maso a dusí se v tom; pak se přileje vody s octem, ale přidá se také kousek cukru, aby omáčka nebyla příliš kyselá. — Na jiný způsob hovězí připravovati nebývá, zvykem, dělávají to jen ty hospodyně, které měly příležitost v ku-chařství důkladněji se vycvičiti.

Z pečení nalezli bychom v nějaký slavnostnější den telecí nebo skopovou (tato bývala často, dokud sedláci hojněji ovce chovali), nej-častěji však vepřovou, a to zvláště v časech, kdy se zabíjí. Knedlíky se zelím jsou pravidelným průvodčím jejím.

(Dokončení.)


Předchozí   Následující