Předchozí 0269 Následující
str. 266

VII. Hospodářství, kroj atd.

Sem spadá prvých 8 oddílů Smoleŕova pojednání „Serbow žiwjenje, staré přiwuknjenja a wašnja" (Pěsnički II), kteréž jest základem pro studie tohoto druhu. Podrobněji studováno lužické obydlí Schulenburgem, Müschnerem a Černým. J. Rich. Andree ve svých „Wendische Wanderstudien" (1874) věnoval luži-ckému obydlí jakož i veškerému životu lužickému slušnou pozornost. Pěkná a svědomitá jest studie W. Schulenburga „Das Spree-waldhaus" (Zeitschrift für Ethnologie, Berlín, 1886. 123), přihlíží však pouze k jediné krajině lužické, podobně jako i povrchní a v jazykových vývodech konfusní práce M. Müschnera „Das Spreewaldhaus" (Verhandlungen der Berliner anthropologischen Gesellschaft, 1887. 98.) Na základě materiálů, sebraných po celé Lužici, psána jest práce A. Černého ve „Wisle", 1889.338 „Zagroda łužycka", kteráž vyšla v lužickém spracování v „Časopise Maćicy Serbskeje" a v samostatném otisku pod názvem „Wobydlenje łužiskich Serbow", Budyšin, 1889.

Lužické kroje popisoval podrobně jen Smoleŕ v pojednání výše uvedeném, k němuž také přidány jsou kolorované obrázky, kreslené J. Wje1anem. Jinak nacházíme pouze porůzné zmínky o kroji a jednotlivá vyobrazení v různých spisech, jako v Nathanaela G. Leske „Reise durch Sachsen. . ." (Lipsko, 1875), K. Gr. Antona „Erste Linien" (1783), Rieh. Andree „Wendische Wanderstudien" a j.

Hospodářství, způsobu života atd. dotýkáno se vždy jen mimochodem a povrchními frázemi v různých spisech a článcích o Lužici; všecky ty výroky obyčejně opírány o pojednání Smolefovo v „Pěsničkách". V „Lužičanu" z r. 1876 nacházíme článeček H. Jordana „W mužakowskej holi", v němž líčen tamější lid a jeho způsob života, krom toho v ročníku 1869 sbírečky jmen krav, jablek a hrušek.

Z podaného právě přehledu patrno, které části folkloristických bádání nalezly nejvíce vzdělavatelů a které buď skoro neb zcela nepěstovány. V nejnovější době pozorovati lze ve folkloristice lužické potěšitelný ruch. Poslední ročníky „časopisu Maćicy Serbskeje" vyplněny jsou skoro výhradně pracemi folkloristickými, jimž i belletri-stická „Łužica" mnoho místa věnuje. V posledně jmenovaném časopise otevřena letos i stálá rubrika otázek a pokynů folkloristických („Pra-šenja a wabjenja"). Stojíme tedy před dobou rozkvětu folkloristiky lužické.


Předchozí   Následující