Předchozí 0288 Následující
str. 285

zvláště na Dětvě. Opasky neměly úkolu jako dříve zmíněné řemeny, nýbrž byly primitivním šatem vrchní části těla ve starých časech. Ještě nyní měří šířka takového opasku až přes 30 cm. a byla dozajista někdy i větší. V opasku, taktéž kovovými kroužky vybíjeném a tlačenými ozdobami, „prackami", okrášleném a zvláště pak efektními, často převelikými přeskami opatřeném, nacházejí se po stranách neb v předu kapsy na peníze, tabák, křivák a vůbec veškeré různé drobotiny, jichž člověk na cestě potřebuje (obrázek muže z Bzenice Hronské).

V pověstech slovenských vyskytují se začasté zprávy o opascích, které dodávaly síly a neumořitelnosti; dozajista že užívání jich sahá do dávného starověku. Dosud Slováci, kteří je nosí, tvrdí, že opasky dodávají celému tělu pevnosti a síly, zvláště při zvedání velikých břemen.

(Pokračování.)

Některé zprávy o skřítku dle dosavadních názorů lidu moravského.

Napsal F. Bartoš.

V nejnovějším svém spise „Skřítek v lidovém podání staročeském" Dr. Č. Zíbrt podává písemné zprávy o skřítku z doby nejstarší až do stol. XVIII. Ze zpráv těchto můžeme si učiniti dosti jasný obraz o skřítku v podání našich předků. Přežitky těchto starých bájí, dochované v pověrečných názorech našeho lidu až po naši dobu, zachovali nám sběratelé lidového podání, k nimž pan spisovatel na svých místech poukazuje.

Pomíjejíce všech těchto tištěných a snadno přístupných zpráv, hodlám na doplněnou onoho obrazu přispěti několika drobnými rysy, čerpanými z ústního podání nynějšího lidu moravského.

Skřítek (křítek, křístek, křístel, — škřátek val.) je lidu na Moravě dosud všude dobře znám, ne-li více, aspoň dle jména. Jenom na Zábřežsku jména toho neznají, říkajíce bývalému skřítkovi „ra-rášek".

Od staročeského podání názory lidu moravského tím se podstatně liší, že se všude mluví jen o skřítku v čísle jednotném, nikde ó skřítcích, šotcích, diblících a p. v množném čísle. Již Ulmann dle spisu Zíbrtova (str. 21) počítá mezi domácí bůžky šotka, nebo skřítka, a také Seelisko (tamže) mluví o jednom skřítku, an píše, že sloužili pohanskýmu křístkovi a jiným modlářským domovním bůžkům. Zdá se býti pravdě podobno, že větší


Předchozí   Následující