Předchozí 0291 Následující
str. 288

Kdo chce míti „kubíčka", pomůže si k němu takto: Vezme vejce od černé slepice a dá si je pod paži. Tak je nosí devět dní a devět nocí a po celý ten čas nesmí se umývati, ani modliti, ani na Boha mysliti. Devátého dne vylíhne se z vejce kuře (kubíček). Kuřeti tomu musí potom z každého jídla první lžíci pod stůl dávati a říci: „Na, tu máš také!" Kubíček je pak svému hospodáři k službám a učiní mu pomyšleni (Slavkov).

Dle valašské pověry má člověk s vejcem od černé kury tři dni (nebo sedm dní) seděti na stromě klenovém.

Zprávy o nálezech archaeologických.

* Mohyly ostřetické na Klatovsku. II. Popis jednotlivých

mohyl a předmětů v nich nalezených.

!. Mohyla I.—VIII. Skupina těchto mohyl prostírala se na východní části pohřebiště. Všechny byly poškozeny a obsah jejich, jak se podobá, v dobách dřívějších již vybrán. V mohyle 1., 2. a 6. nalezeno bylo jen několik drobných střípků, ostatní byly prázdné. Některé z mohyl byly tak porušeny, že ani jich. složení nedalo se více zjistiti.

2. Mohyla IX. vyznačovala se dvojitou kamennou obrubou. Rozměry: zevní obruba byla 0.70 m. silná, násyp mezi zevnější a vnitřní obrubou 0.60 m., obruba vnitřní 0.70 m., střed zemitý 9 m.; průměr mohyly 13 m. V násypu mezi obrubami nalezen bronzový kroužek z oblého, trochu sploštělého drátu, v násypu na protější straně kus dna z mísy a při něm drobný bronzový náramek otevřený, napříč rýhovaný. Náramek hodil se pouze na útlou dětskou ruku. (pr. = 3 cm., tab. I., obr. 1.)

3. Mohyla X., XI. a XII. Také tyto tři mohyly vypleněny byly v dobách dřívějších, a to 11. a 12. tak důkladně, že se nedalo více určiti ani jich sestavení, ani rozměry. Zemitý násep mohyly X. jen málo byl kamenem pomíšen; z věnčí však obklopovala jej vrstva kamene l.70 m. silná. Také mísovitá prohlubenina na spodině vyložena byla kamenem a obsahovala popel s uhlíky. V boku mohyly sebráno trochu střepin, z nichž pouze jedna ozdobena byla trojúhelníkovým ornamentem (tab. I., obr. 2.); ostatní střepy do červena vypálené a ledabylo rýhované, jsou zbytky nějaké mísy.

4. Mohyla XIII. s dvojí obrubou kamennou překvapila svým poměrně bohatým obsahem. V rovu mezi obrubami uloženy byly na velkém kameni tyto předměty: a) bronzová ozdoba v podobě dvou spojených koleček. Průměr kolečka o sobě 5 cm.; střed spojen


Předchozí   Následující