Předchozí 0293 Následující
str. 290

s obvodem pěti paprsky (tab. I., obr. 3.); b) dvě jeh1ice bronzové 10.5 a 11.5 cm. dlouhé se zahnutým sploštělým ouškem na hlavičce (tab. I., obr. 4., 5.); c) dva ploché otevřené náramky z bronzu. Uprostřed jsou 2 cm. široké a úží se pak k oběma koncům. Největší průměr obnáší 5 a půl cm., nejkratší 4 cm. Oba náramky jsou ozdobeny na povrchu čarami v podobě kosočtverce s prohnutými stranami (tab. L, obr. 6. a, b); d) dvojitý esovitý kotouček bronzový z drátu čtyřikrát svinutého a zlomek většího podobného kotoučku (tab. I., obr. 7.); e) dva jantarové korále. Větší z nich oboustranně vydutý má 4 cm. v průměru, menší (pr. 3 cm.) je na jedné straně plochý, na straně protější mírně vypouklý (tab. I., obr. 8.). Na protější straně mohyly v hloubi as 0.5 m. nalezeny pak: f) jehlice s rýhovaným vývalkem pod ploskou hlavicí (hrot ulomen) 14 cm. dl. (tab. I., obr. 9.); g) kus jiné jehlice; h) bronzový závitek z plochého drátu v rourku svinutý. Rourka zvící slabého brku rozdrobena je na několik kousků, v celku délky 15 cm. (tab. I., obr. 10.).

5. Mohyly XIV. a XV. neobsahovaly žádných milodarů, patrně byly již jednou vybrány. Prvá z těchto mohyl měla kamenné, ve středu prstí vysypané jádro a dvě obruby kamenné Rozměry: svrchní vrstva kamenná byla 0.70 m. silná, násyp za ní 1 m.; druhá vrstva kamenná 1 m , násyp 1.5 m., jádro 3.60 m. Z této jediné mohyly dobyto více než 80 velkých povozů kamene. Také ve druhé z mohyl zjištěny dvě obruby kamenné, za to v jádře jen načervenalá země tu a tam popelem a uhlím promíchaná.

6. Zajímavou co do složení byla mohyla XVI. V ní celý spodek vyložen byl kamenem. Kamenné jádro kryto bylo násypem z prsti a kamenů; to vše pak obklopovala obruba l.70 m. silná. Na spodině jádra mezi kamením a zbytky nedopálených kostí objeveny věci následující: a) bronzová dýka 15 cm. dlouhá, téměř plochá, se 4 nýty k připevnění rukojeti (tab. I., obr. 11.); b) bronzová jehlice bez hlavičky; c) náramek z bronzu, otevřený se súženými konci. Náramek býval zdoben rýhami v odstavcích (tab. I., obr. 12.); d) štíhlý pálstav bronzový s okraji silně vyhrnutými. Délka 19 cm., šíře ostří 5 cm., šíře uprostřed a na konci 1.5 cm. Na pálstavu zachovaly se stopy dřevěné násady se zbytky plochého bronzového drátu, kterým byla připevněna (tab. I., obr. 13.).

7. Malá mohyla XVII. snesena byla skoro celá v době dřívější.

8. Mohyla XVIII. složením svým podobala se mohyle XIV. Rozměry: zevní obruba kamenná 1 m., násyp mezi ní a druhou obrubou kamennou 1 m., vnitřní obruba 1 m., druhý násep s prstí čer-venavou a drobnými uhlíky 2.5 m., kamenné jádro 4 m. Kámen na spodku jádra byl silně opálený, na zemi mnoho popelu, červené prsti a uhlíků. Také tato mohyla byla již jednou porušena a našli jsme


Předchozí   Následující