Předchozí 0294 Následující
str. 291

v ní pouze několik hrubých, až 2 cm. silných, do červena vypálených střepů.

9. Mohyly XIX., XX., XXL, XXIIL, XXIV., XXV. z největší části byly již v dřívější době době rozkopány. Mohyla XIX., pokud dalo se pozorovati, byla celá z kamene; rozměry její jsou nepatrné (pr. = 8.5 m.), výška 0.80 m. Průměr mohyl XX. a XXI. obnášel rovněž 8.5 m. Mohyla XXIIL vyčnívala sotva 0.40 m. nad povrch okolní půdy a měla jen 5.5 m. v průměru. Mohyla XXIV. (pr. = 10.50 m.) s jádrem zemitým byla kamenem pouze přikryta. Malá a nízká mohyla XXV. (pr. = 5.5 m.) byla jen ledabylo z násypu štěr-kovitého zrobena.

10. V neveliké mohyle XXII. s jedinou svrchní obrubou (pláštěm) 0.60 m. silnou a na 0.40 m. do země zapuštěnou nalezen jádře poblíž středu bronzový nožík i s rukojetí (bez hrotu) 12.5 cm. dlouhý. Po násadě (řapíku) táhnou se 3 žlábky a sbíhají se na konci násady v jeden žlábek, který běží dále po hřbetu nože. Nožík ležel v popelu a obložen byl kameny (tab. I., obr. 14.). Opodál roztroušeno bylo trochu silných střepů hliněných, z nichž se dal pouze kus spodní

části nádoby sestaviti; pak tři slabší střípky, z nichž jeden ozdoben je 3 souběžnými rýhami. Mohyla XXVI. byla skoro celá z kamene stavěna, neboť násyp mezi oběma kamennými obrubami, svrchní i vnitřní, byl silně kameny pomísen. Svrchní plášť byl silný 1 m., první násep 1 m., druhá obruba 1 m., násyp 2.5 m., jádro 4 m. V jádře porůznu nalezeno několik neokrášlených střepů barvy šedohnědé, pak úlomek kroucené bronzové jehlice, podobné těm z mohyly XIII.

11. Mohyla XXVII. V násypu jádra kamennou obrubou přikrytého (pr. 12 m.) objevena na štěrkovitém podkladu vrstva popelu, uhlíků a červené země, jež asi odjinud sem byla přenešena, protože na podkladu není stop po ohni. Pod touto vrstvou červené země nalezalo se několik střípků.

12. Mohyla XXVIII. Malý nizoučký rov, jehož kamenné jádro vnikalo na 0.8 m. pod povrch půdy okolní, obsahoval na spo-dině červenou prsť s uhlíky, popelem a zbytky spálených kostí. Pozůstatky tyto byly sem přeneseny, neboť štěrkový podklad ani násyp není opálen.

13. V mohyle XXIX. s jedinou obrubou z větších kamenů nalezeno ve středu zemitého jádra něco střípků a beztvarný kousek bronzu, opodál při okraji pak úlomek bronzového jakéhos předmětu, nejspíše hrotu šipky. Jeden ze střípků náležel baňaté drobné nádobě, na níž od hrdla dolů k dýnku táhly se šikmo vryté čáry.

Kromě předmětů zde popsaných uloženy jsou v museu klatovském tyto bronzové věci z pohřebiště ostřetického : a) 2 dýky; větší 10 cm. dl., uprostřed přeražená, s mírně vystupujícím hřbetem a slabou patinou, menší 7.5 cm. dlouhá, rzí valně porušena (tab. I. obr. 15.); b) zbytky šestipaprskového kolečka (jako na obr. 3.); c) 2 kroužky,


Předchozí   Následující