Předchozí 0295 Následující
str. 292

větší neúplný (pr. 3 cm.) z oblého, menší ze sploštělého drátu (tab. I. obr. 16.); d) malé dlátko 4 1/2 cm. dlouhé s ostřím 0.5 cm. širokým (tab. I., obr. 17.). Předměty posléz uvedené nalezeny byly již v roce 1889, aniž by přesně určiti se dalo, z které mohyly pocházejí, neboť sporé poznámky, pokud mne o výsledcích tehdejšího pouze dokusného kopání došly, žádoucího světla nepodávají.    Dr. K. Hostaš.

* Řadové hroby s kostrami u Křince. Vyjíždíme-li severně

z nádraží křineckého, tu v krátkosti blíže prvního malého mostu železničního u Mutinska zříme v pravo od trati jámu, nyní vrbami vysázenou a na levo od trati, několik jen kroků na stranu, pole již skoro srovnané, nižší však polí sousedních. Na obou pozemcích byl totiž vybírán písek. Říká se tam všeobecně „v nádavkách" a pole saa náležejí již do katastru obce zábrdovické. Roku 1881, když se stavěla dráha kommercialní, zkoumána půda pro stavební hmotu, a poněvadž byl v místě tom „v nádavkách" nalezen písek, dobývali jej tam pro stavbu staničních budov. Zde přišli dělníci jedenkráte na hrob, hrobům našim podobný, pěkně hranatý, ve štěrku a písku vykopaný, a tam nalezena první kostra, natažená a hlavou k západu položená. Obyvatelé okolí putovali tam, aby nález viděli, a mezi nimi byl jsem i já. Při kostře nebylo nalezeno ničehož, pouze bylo možno znamenati u prsou kousky rezu s pískem spečené, jakoby od kroužku; po prknech nebo dříví nebylo ani stopy. Tentýž den večer, když se ruch byl utišil, šel jsem s tehdejším panským důchodním p. G. ještě jedenkráte v místo nálezu, tam vzali jsme lebku, a poněvadž pan G. si toho přál, zaslali jsme ji bez všeho dalšího čištění s popisem naleziště kr. zemskému museu do Prahy. Lebka jevila zhojenou ránu sečnou, táhnoucí se přes nos okolo oka až ke kraji čela. Nalézá se snad dosud ve sbírkách musea.*) Krátce po té při dalším dobývání písku bylo odkryto hrobů více. Kostry v položení jako první, měly u sebe ozdoby bronzové a sice: náramky, nákrčníky, sponky a malé kroužky hladké, jakoby články řetězu. Zjistili jsme aspoň mezi články bronzovými stopy článků železných. Některé kostry byly vůbec beze všech darů, a jen částky řezu poukazovaly na předměty železné. Také se vůbec při dobývání písku s nálezy těmi zacházelo od dělnictva velmi brutálně. Náramky a nákrčníky byly tvaru zvláštního; malé polokoule na nich, jež obyčejně u jiných podobných jsou duté, byly zde plné. Každý náramek a nákrčník otvíral se char-nýrem; veškeré předměty byly pokryty pěknou patinou. Jedna pěkná sponka měla tvar latěnský. Získati jsem nemohl tehdy ničehož pro svoji sbírku, neboť dělníci musili vše odváděti „partafírovi", ten zase


*) V Pana. arch. XI., str. 680 jest dar tento potvrzen, nicméně bude lebka někde založena, neboť jsme loni v museu marně hledali lebku s ranou sečnou na čele. Red.

Předchozí   Následující