Předchozí 0297 Následující
str. 294
původu orientálního, nejspíše egyptského. Pamatujeme se, že jsme tutéž figuru, snad přímo originál, velikou, viděli mezi nejkrásnějšími skvosty ve sbírkách musea louvreského. Figura je úplně táž, jen že veliká, z bronzu zhotovená. A na jednom collieru egyptském, také v Louvru chovaném, se přímo nalézá závěsek tomuto podobný.*) Jest zcela dobře myslitelno, že dle původního originálu hotovily se podobné drobné závěsky ze skla v zemi samé (starý Aegypt je vůbec proslulý touto industrií), tak že bychom měli zde, pokud víme, první nález aegyptského výrobku v popelnici v Čechách nalezené. Závěsky jsou nyní v majetku p. J. Zeyera.    L. Niederle.

Vánoce.

Ze sbírek zaslaných „Českému Lidu".

Redakce „Českého Lidu" prosila ve veřejných listech i prosí tímto znova pro sborník „Č. L." za zaslání všelikých zpráv o lidovém podání českoslo-vanském. za zaslání pověr, písní, obyčejů, zábav, pověstí, názoru lidových, přísloví, pořekadel atd. atd. Za krátký čas laskavou ochotou četných sběratelů nahromadila se do archivu „Č. L." veliká síla materiálu naznačeného druhu pro studium lidu českého. Z něho vybíráme pro tento sešit ukázkou„Vánoce"**;. Mnohé snad zprávy, tu tištěné, jsou známy i byly již některé uveřejněny ve sbírkách starších. Šlo však o doklady, že pokladnice lidového podání českoslo-vanského není ještě tak vyprázdněna a tak chudičká, že podnes mezi lidem koluje hejno starobylých přežitků kulturních.

Již večer před štědrým dnem mívali jsme pilné přípravy k nastávající radosti zítřejší. Otec nám dal stará „pobřesla", abychom je rozvázali k ranní potřebě. Ráno vydali jsme se do sadu s připravenou slamou „pod paždí". Ozve se v dálce, někde až v třetím dvoře, slabým hlasem: „Zejtra bude mráz. . ."

A hned jako na povel se všech stran ozývají se dětské hlasy těch, kteří asi tak jako my čekali na prvního, až začne. „Zejtra bude mráz, mráz, mráz, přivážeme vás, vás, vás na černej provaz, váz, váz," se všech stran se ozývá a splyne vše v jednu táhlou ozvěnu a vřavu. Z těch sterých hlasů, volajících jen samé: „mráz, vás, vaz, váz," pronikne jinde zas nový hlas: „Vovazujte se štípky, aby vám nepomrzly kvítky, zejtra bude mráz, mráz. posekáme vás, vás...." Jinde opět začali hoši sousedů: „U Šimků „kotkoráčou" slepice,


*) Vyobrazili jej také Perrot a Chipez ve svém skvostném díle „Histoire de l'art dans 1'antiquité" (Paris, 1882) Tome I. Egypte, str. 835. **) Koledy (zejména s nápěvy), které nám laskavě poslali horliví sběratelé p. t. pánové M. Béňa, J. Blatník, Jos. Haser, V. Jedlička, Fr. Jirsák, K. Houžvička, F. J. Mančal, E. Smetánka, V Štein-Táborský, B. Wildt, V. J. Želízko, pěknou stať o koledních obyčejích jihočeských od V. Štětiny atd. atd. chystáme vydati ve zvláštní knize v některém z budoucích čísel „Knihovny Českého Lidu".

Předchozí   Následující