Předchozí 0318 Následující
str. 315

myšlénky. Dějiny jazyka u něho byly zároveň dějinami myšlénky a dějinami lidské kultury.

Potebnja byl člověk s ustáleným a originálním světovým názorem, s nezvratnými mravními zásadami. Na celé jeho osobě tkvěla něha šlechetné, lidumilné duše. Jeho mravní charakter a vědecká činnost mohou býti příkladem pro nejlepší představy o úkolu a významu universitního professora.

Charkov.    Prof. N. Sumcov.

* Dne 2. ledna 1892 zemřel náš slavný rodák, univ. professor ve Varšavě Jos. Perwolf. Ze spisů jeho zvláště ceny nikdy nepo-zbude výtečné dílo (název v ruštině - poznámka korektora)

* Dne 30. listopadu r. 1891 zemřel v Pešti přední maďarský ethnograf Pavel Hunfalvy. Hlavní národopisné dílo jeho jest : „Ethnografie Uher" (r. 1876).

* Dne 8. ledna zemřel ve Vídni i u nás dobře známý archaeolog p. Ignác Spöttl. Poslední léta pracoval neúnavně hlavně v prae-historii Dolních Rakous.

* A. de Quatrefages, jeden z předních zoologův a anthro-pologů francouzských zemřel dne 13. ledna v stáří 81 let. Byl pro-fessorem anthropologie v „Museum ďhistoire naturelle" v Paříži a ředitelem státního ústavu anthropologického. Poslední léta především se zabýval anthropologií ras lidských, a byl nejpřednějším zastancem směru t. zv. klassického, hlavně proti škole P. Brocou založené. S ním padá zároveň poslední z hlavních sloupů protivníků theorie evoluční, proti níž ještě před svou smrtí pevně, ale také spravedlivě bojoval. Darwin sám ho uznal za jednoho z nejvážnějších protivníků svých. Hlavní jeho díla, vynikající více dokonalou formou a jasností než vědeckostí, jsou „L'espece humaine" (Paříž 1877), „Les hommes fossiles et les hommes sauvages" (Paříž 1884), „Introduction á 1'étude des races humaines" (Paříž 1889) a jiná menší. S E. Hamym vydal pak největší dílo kraniologické „Crania ethnica" (Paříž 1874—82). Přes vysoké autoritativní postavení, které Quatrefages zaujímal ve vědeckém světě Francie, byl vždy chování neobyčejně milého, a rádi vzpomínáme i sympathií, s kterými se jednou vyslovil o národu českém.    N.

Národopisná výstava českoslovanská v Praze r. 1893.

Rádi zaznamenáme, že přípravy čile spějí ku předu. Česká veřejnost věnuje podniku živé účastenství. Vedle hlavního výboru, jenž byl rozšířen zástupci všech předních korporací, zvolen byl výbor výkonný, jemuž uloženo, aby prováděl, na čem se usnese hlavní výbor, a věci, ke kterým není potřeba zvláštního usnesení.


Předchozí   Následující