Předchozí 0319 Následující
str. 316

Téměř všechna okresní zastupitelstva ohlásila již zřízení zvláštních odborův a některá zároveň se záložnami přispěla i slíbila přispěti značnými částkami peněžitými. Je záhodno, aby česká veřejnost nezapomínala finanční stránky výstavy národopisné. Ku provedení záměrů chystaných bude potřeba přízně kruhů, které by hmotně slibný podnik opřely. Proslýchá se všeobecně, že slavná rada král. města Prahy, když povolí na výstavu ethnografickou africkou, pořádanou od dra. Holuba, subvenci, tím spíše věnuje pozornosti podniku tak ryze vlasteneckému, českému, domácímu, a předejde vzorným příkladem všechna ostatní města česká.

Utěšený ruch rozvijí se také na Moravě, kdež zdárně pokračují v pracích odbor v Olomouci, v Brně, v Uh. Hradišti a j. Pochvaly zasluhuje, jak horlivě chápe se činnosti a agitace studentstvo moravské, soustředěné v Moravské besedě v Praze. Rovněž ze Slezska přicházejí zprávy potěšitelné.

Společnosti, musea a výstavy.

Schůze sboru archaeologického v Praze. Po delší přestávce

konal archaeologický sbor musea království českého řádnou schůzi dne 4. prosince minulého roku. Schůze byla dosti četně navštívena. Na počátku věnoval předseda p. prof. Dr. Emler několik vřelých slov památce zemřelého archaeologa českého p. M. Lüssnera, již sbor uctil povstáním. Po té jednatel sboru pan prof. Smolík přečetl protokol schůze minulé, a podával pak zprávu o nových darech musejní sbírce archaeologické. Museum české skutečně poslední dobu bylo velmi obohaceno, zejména v oddělení pro starožitnosti předhistorické. V této schůzi byla opět vyložena velká řada nalezených a museu darovaných věcí, mezi nimiž vynikal zejména vzácný dar p. V. Vaňka, statkáře-v Radimi, totiž řada velmi dobře zachovalých nádob a bronzových a železných milodarů ze žárových hrobů v Dobřichovicích. Pohřebiště má býti důkladně popsáno v Památkách archaeologických. Jest žádoucno, aby se tak stalo co nejdříve. Náleží době poměrně velmi pozdní, jak svědčí více římských výrobků. Vedle tohoto vynikal mezi dary ještě nález dvou zachovalých kruhů s dutými polokoulemi, které byly nalezeny na nohou kostry v Radonicích u Loun (vedle nich i dva pěkné náramky). — Na konci schůze podal ještě p. konservatoř Jindřich Richlý velmi zajímavou zprávu o nálezu hrubě pracované sochy žulové, jakousi nahou osobu představující, která byla nalezena u Jindřichova Hradce. Sochu samu měli z počátku za památku z dob pohanských. P. Richlý však více přesvědčivými důkazy ukázal, že náleží dobám mnohem pozdějším.    N.

Předchozí   Následující