Předchozí 0348 Následující
str. 345

obr. 3.), z níž prvními dveřmi v pravé její stěně zrobenými vkročíme do seknice,*) jež zaujímá větší část předního dílu stavení.

Leckde bývá v seknici podlaha prostě z mazaniny udusána. Ve statku, jejž prohlížíme, jakož i v mnohých jiných, jest podlaha z prken, jež přibita jsou na trámcích konci svými na podezdívce spočívajících.

Stěny světnice jsou sroubeny z trámů. Pouze stěna při kamnech a pekárně jest vyzděna do výše pekárny. Na zdi pak spočívá až ke stropu roubení z trámů. V průčelní stěně, jež (zevnitř) měří 6.20 m., zhotovena jsou 2 okna, jež skládají se ze dvou sloupců zapuštěných dole i nahoře do trámů stěny. Při dolním trámu přibit zevně i uvnitř polštář dřevěný. (Obr. č. 4.) V okně upevněny dvojité rámy. Výška stěny od podlahy k polštáři obnáší 1 m. 3 cm., od podlahy až ku stropu 2 m. 75 cm. Rovněž v poboční stěně do dvora obrá-


Čís. 4. Okno v průčelní stěně.

cené umístěna dvě okna. V druhé poboční stěně (v příčce) jsou dvojité dvéře, z nichž jedněmi vchází se do kuchyně, druhými do sekničky. Ve čtvrté stěně asi uprostřed sroubeny dvéře do síně, jež skládají se z prahu a z 2 sloupů nakloněným břevnem spojených. Výška dveří (do síně vedoucích) obnáší i s horním obložením 2 m. 18 cm. Před prahem v síni i ve světnici jest nízký schod. Dvéře do kuchyně a sekničky jsou vždy nižší a pravidelně též užší, i spojeny jsou tak, že mají místo 4 pouze 3 sloupy. V prostředním sloupě jest vytesána schránka opatřená nenápadnými železnými dvířkami.


*) Řidčeji užívá se slov: sednice, světnice. Pravidelně užívá se k označení hlavní místnosti obydelní tvaru: „seknice"." Taktéž i na Bystersku (srv. Kottův Slovník III. 301).

Předchozí   Následující