Předchozí 0353 Následující
str. 350

proti síni a chlévům položí se od střechy skloněné trámky, na ně přibijí se prkna, vše pokryto smrčím.

Nad nejvyššími trámy, z nichž stavení sroubeno, položeny okraje stropu a půdy. Z předu vše zastiňuje přístřeší, jež pobito dvěma řadami šindele. Nad průčelím postavena lomenice, jež při vrchní své části sříznuta jsouc rovnoběžně se svou základnou, tvoří lichoběžec. Nad lomenicí sroubena v podobě polovičního pláště kuželového kukla (kupla). Pod kuklou přibito vodorovně přečnívající prkno nebo deska z více prken, jíž říká se záklopa.*) Nad kuklou vztýčena posléze makovice dřevěná, do jejíhož vrcholu zaráží mistr tesařský dle starého obyčeje tři šindeláky. Někde bývá nad kuklou připevněna větrní korouhvička. Bývají (ve Svratce a j.) makovice vyrobeny z vypálené polévané hlíny.

Na spodní straně záklopy malují budovatelé stavení nápis, jenž obsahuje rok a den dostavění chalupy, druhdy i datum přistavení, jméno hospodáře, jenž stavení dal stavěti, též jméno i obydlí stavitele, nábožný pozdrav neb různou žertovnou průpověď i historickou reminiscenci. **) Kol nápisu, jenž bývá buď přímo na záklopu.


*) Při slovu „záklopa" neuvádí ani Jungmann, ani Kott významu námi
vzpomenutého.
**) Na záklopě Bartůňkova statku není již nápis čitelný. Z letopočtu četli jsme pouze prvá dvě čísla: „17 .'". Na č. 27 v Jeníkově jest nápis: „Žehnej Pán Bůh tohoto domu vystaveného od Václava Bartůňka r. 1754 a kryt od Václava Bartůňka předělán 1861." Na č. 1., nyní přestaveném — taktéž v Jeníkově — jest nápis: „Buď jméno Páně pochváleno. Z nákladu Karla Adámka Léta Pa. 1860 staveno." Klademe tento poslední nápis na doklad, kterak dosud obliba, dávati nápisy na stavby, neutuchla. Na nedalekém č. 58 v Jeníkově: „Žehnej Pán Bůh tomu domu, vystavěl jsem, nevím komu. Vyzdviženo z nákladu Josefa Adámka. Léta Páně 1785." Ponechávajíce větší výběr nápisů do stati o záklopách, uvésti zde chceme ještě některé. Na č. 24 ve Filipově: „Dej Bůh štěstí! To stavení jest vyzdviženo s pomocí Boží od Tomáše Cacha 1831." Na č. 37 tamže: „Tento dům jest vyzdvižen s pomocí Hospodina a k památce nástupců z nákladu Josefa Kosteleckýho MDCCCXLIII." Na Milovech č. 16: „Hospodin požehnej domu tomu, vystavěl sem, nevím komu, zdaliž dědicovi mému nebo někomu jinému, neb tento krov jest vyzdvižen s pomocí pána Boha nákladem France Kaštánka a Josefa syna jeho. Josef syn, mistr a dědic toho domu. Léta Páně 1813." Na č. 17 tamže: „Tento krov vyzdvižen jest nákladem Martina Kaštánka 15. July 1764 A. 1797." Druhý letopočet značí vždy rok přestavby. Na č. 19 v Česk. Křižánkách četl jsem: „Toto stavení jest vyzdviženo nákladem Stanislava Vondry dne 13. července Roku 1807. Pán Bůh rač žehnat práce mej, tak budu ve všem požehnanej, ve vycházení i vcházení až do života skonání." Na čísle 67 v Herálci Českém: „Požehnej Bůh domu tomu. Vystavěl sem, nevím komu. Vystavěl sem velmi těžce, ubylo mi z mého měšce. Nákladem Antonína Kyncla Léta Páně 1833 dne 29. července." Vedle svratecké školy čteme na stavení: „Tento domek jest vyzdvižen s pomocí Boží z nákladu Josefa Strniště, v ten čas učitele školního v městečku Svratce dne 23. Juny 1814." Jiné nápisy uvedli jsme v „České chalupě" v Časopisu muz. spolku olomúekého 1890, kdež v poznámce 2. má býti správně:

Předchozí   Následující