Předchozí 0354 Následující
str. 351

obyčejně červeně, namalován, řidčeji na zvláštním prkénku pořízen, jež pak na záklopu se přibijí, spatřují se rámce a různé ozdobné malování. Taktéž pomalována bývají okřídlí.*) Lomenice sama bývá různě složenými a skříženými latěmi vyzdobena, též i zelenou, červenou a j. malbou. Není posléze lomenice, jež by neměla dvě neb více okének, v jichž tvarech shledáváme různé kombinace čtverců, srdcí, kruhů, trojúhelníků, obdélníkův a j. Jimi vchází světlo na půdu.

Bývají lomenice vysoké a téměř vyšší než světnice sama, tak že nad ní upraveny bývají dvě půdy. Na půdě stává veliká truhla pro obilí — sýpka. Též různý nábytek, zejména starší, zde umístěn. Pěkné museum by bylo, kdyby bylo možno sebrati všechny malované truhly a almary, které my sami viděli jsme po půdách vesnických.

Střechy kryjí venkované šindelem, méně došky. Vazba skládá se z krovů, spočívajících na podvale a lavicích. Pod hřebenem střechy spojeny jsou krovy vodorovnými příčkami — ham-ba1ky.

Připomeneme-li, že před stavením bývá zahrádka, v níž pod okny stává řada špalkův a úlů se včelami při plotě lištičkovém nebo z osekaných klad sroubeném, že dále za statkem bývá sad, aneb aspoň (jako při statku popisovaném) stíní řada mohutných, věko-vitýeh lip — jsme s procházkou svojí u konce.

O naší světské pisni lidové.

Napsal O. Hostinský. @PP@(Dokončení.)
(Dokončení.)

V.

Již pohled na 16 zde otištěných písní zajímavým způsobem po-opravuje nejedno běžné mínění o karakteristice a historii nápěvů lidových. Sluch moderní především v melodiích těch shle-


„Tato chaloupka jest zvižena z nákladu Jana a Vácslava Jirmáska léta Páně 1798 dne 4. Juni." Na čísle 6. v Milesimově čtli jsme: „P. b. J. K. Požehnej Pán Bůh tomu domu, vystavěl sem, nevím komu, kdo v něm bude přebývat, pán Bůh mu rač požehnat. Z nákladu France Nováka Jakub Pekař. Ta chalupa se stavěla, když s Francouzem vojna byla. L. P. 1794." Končím nápisem č. 6 ve Všeradově: „Toto stavení jest vyzdviženo. Pijme s pomocí Boží! 1800." Že stavení toto bylo hospodou, nemusím zajisté zvláště dokládati.
*) Pro tuto čásť nenalezl jsem dosud mezi zdejším lidem zvláštního pojmenování. Používám zatímně názvu „okřídlí", jejž Alois Jirásek na Lito-myšlsku seznal.

Předchozí   Následující