Předchozí 0431 Následující
str. 428


* Národopisná výstava českoslovanská v Praze. Výbor pokračuje pilně v přípravách. Odbory literární (sekce: 1. pro českou literaturu vůbec, 2. pro český jazyk, 3. pro českou literaturu lidovou, 4. pro zvyky a obyčeje), pro kroje a nářadí a odbor anthro-pologický rozesílají obšírné programy pro sběratele. Odbory ostatní učiní taktéž v krátkém čase. Na všech stranách jeví se čilý zájem pro velikolepou a dalekosáhlou myšlénku výstavy národopisné. Výbor podává k sněmu království českého, markrabství moravského a vé-vodství slezského žádosti za příslušnou podporu. Zdar výstavy závisí hlavně od rozhodnutí sněmu českého. Nepochybujeme, že nový podnik nalezne porozumění u poslanců českých a že petice bude podporována.

* Členové býv. výboru pro uspořádání české chalupy na

zemské jubilejní výstavě, zjednavše si souhlas výboru Národního Musea království českého, převzali z ochoty zařízení národopisného oddělení v jednom sále v nové musejní budově, jenž k témuž účelu byl již vykázán. Celková úprava bude pořízena asi tak, že v jednotlivých skupinách budou zastoupeny krajiny české, vynikající svérázností. Jak se dovídáme, pokračuje práce tak, že bude již na sv. Jana Nep. příštího část chystané práce, nejspíše krajina litomyšlská, uspořádána.

* Zeměpisné vědomosti o Češích. Je známo, že do nedávna název Čechů (Bohémes) budil podivné představy o nás ve Francii i jinde. V poslední době nastal obrat. Přes to dnes ještě možný je případ, že muž jinak vynikající pokládá nás za Uralo - Finny! Aspoň pan Émile Petitot (Officier d'Academie, Lauréat des Sociétés de Géographie de Londres et, des Paris), jeden z největších zeměpisců, cestovatelů a znatelů arktické Ameriky, porovnávaje jméno národa našeho s jménem jistého kmene severoamerického, soudí z toho zcela vážně, že náležíme mezi kmeny uralo-finské. Píše týž ve svém cestopise „Quinze ans sous le Cercle Polaire, Mackenzie, Anderson, Youkon". Paříž, E. Dentu 1889 (str. 101) doslovně takto: „Ces derniers Indiens les nomment Tchékres. ... II est á remarquer que c'est le nom méme des peuples de la Bohéme de race ouralo-finoise, les, Tchékkes" („dlužno připomenouti, že to jest i jméno kmenů, obývajících Čechy, z kmene-uralo-finského"). Kdo již má znáti Čechy aspoň tak, aby se nedopustil poklesku tak neomluvitelného, když ne laureát londýnské a pařížské společnosti geografické?    V. Švambera.

Předchozí   Následující