Předchozí 0430 Následující
str. 427
zavdávajících si z poháru na pobratimství, H. Gaidozova výpisku ze starého rukopisu o zaříkání bolesti hlavy, téhož článku „La pierre de serpent" s obr. z díla Petrucciova (vyd. 1677) na atr. 289, téhož sbírky názorů lidových o železnici, pověr mysliveckých, sbírky písní bretoňských od A. Le Braza, Luzela, E. Ernaulta a j. Každé číslo přináší věcné referáty o novinkách z oboru studia lidovědného. — — 1892, čís. 1, Nejnovější číslo přináší nekrolog G. Wilkena, badatele v oboru folklóru souostroví indických s podobiznou); dvě stati o lidové etymologii: Gaidozovu úvahu o knize Kellerově, Lateinische Volksetymologie und Verwandtes, Leipzig, 1891 a článek od G. Doncieuxa o tom, jak si lid vykládá názvy některých svatých (saint Denis, saint Dunis — S. du nid, s. Abdon = S. á bedon, S.-Jean-de la Porte Latine = S. Jean qui porte la tine a pod.), pokračování článku Tuchmannova z předchozího ročníku; zajímavý je otisk obrázku ze XVI. věku o putování k sv. Jakubu de Compostella, ze starého, původního štočku. Pod jednotlivými scénami jo rýmovaný výklad, o němž i o vyobrazení redaktor podává objasňující zprávu.    Zbt.

La Tradition, Revue générale des contes, légendes, chants, usages, tra-ditions et arts populaires, red. Emile Blémont a H. Carnoy, 1891. Kromě jiných článků přinesl tento ročník stať P. Aréneovu: Les Sirénes (strana 203); J. Nicolaides a H. Carnoy, St. Prato podali příspěvek o řeči zvířat (str. 206) ; poučný je výklad Thom. Davidsona (str. 7 a d): „Éléments de Traditionnisme ou Folklore"; H. Carnoy píše o poměru lidovědy k dějinám náboženství: „Folklore et Histoire des Religions" (str. 30): H. Carnoy: Le Mais de Mai (str. 87); příspěvek k látce o Edipovi od B. Ferauda a M. Dragomanova: „Le crime de OEdipe (str. 161, 310 ad.); lidovědou polskou obšírně obíral se M. de Zmi-grodzki (str. 80 a d.); bohatá je sbírka pohádek a pověstí, lidových písní a přísloví. Mezi spolupracovníky čítá časopis tento také řadu slovanských badatelů. — — 1892, čís. 1. Zmigrodzki pokračuje v článku o lidovědě polské; A Harou podává lidové hádanky wallonské (str. 12 a d.); H. Carnoy začíná rozpravu o luperkaliích (19 ad); P. P. Le Brun, Croyances relatives á 1'Aimant (20—22, otisk z knihy Le Brunovy vyd. roku 1732, Hist. critique des Pratiques super-stitieuses); lidové povídky a písně; E. Blémont: Le mouvement traditionniste.

    Zbt.

@NZ@Časové zprávy.



* Anthropologický sjezd v Moskvě. Vklad účastníků sjezdu ustanoven jest na 20 franků (8 rublů) pro tento sjezd. Kdo by se


Předchozí   Následující