Předchozí 0449 Následující
str. 446

A mohli bychom i do krajin jižních zajíti, jako do Kraňska, kde nejvydatnější nálezy hrobní podala naleziště u osad Gomi1a (Erkenstein), kde v nejbližší poloze osada Mertovo, a též mohyly u Gomile blíže sv. Markéty, „ajdovski grub" (pohanský hrob) a les Hrubuška tamtéž, ves Gomile u Dal. Teplic vykazuje teď již jen tři mohyly a blíže Žatovče jest jich 6; podobně u Grublje a Gomilska v jižním Štýrsku, kde též naleziště u vsí Müglic a Müggeln.

Také v nalezištích výrazně hallstattského rázu připomíná se nám staroslovanský kmen Beč (Váč v Kraňsku), Vídeň v jaz. maďarském a srbském ze staromoravštiny vzaté, Bečva a tuším i Bečí Skála, při niž mínění Brandlovo i z hlediska archaeologického se potvrzuje. Inženýr Pudil zjistil též osadu předhistorickou u Bečova v poříčí Srpiny.*)

Ale i jiné názvy důležitých nalezisk významem svým druží se k těmto dokladům. U Žalan známe hroby, u Želenic nalezena spona bronzová, blíže Třebohostic na pozemku „Želeny" objeveny bronzy a smaltové korále, u Želeč kamenné sekery, u Želkovic blíže Litavy vyoráno mnoho palstavů, ves Žalany stojí blíž osady před-historické.

Podobně názvy vesnic a lesů Rovné ukazují zhusta k pravěkým starožitnostem, jako u Horažďovic od Rovného a Třebohostic máme duté bronzové kruhy porýsované, hromadný nález učiněn v lese „Rovný" a Třebušína a Rovišče poskytlo v Přímoří znamenité nálezy hrobní.

Staré názvy udržely se lesu „Hroby" u Krtěnova, osadě Hrobce u Roudnice s dokázanými hroby, pak též v Modlanech na Bělině a v téže krajině u Hrobčic. Nechtějíce se pouštěti do dalšího rozboru, který se ještě dá sesíliti místními názvy poloh posud jen málo sebranými, poukazujeme ještě ku památnému názvu části lesa u Milavče „v hlavách", kde odkryto pohřebiště. Patrně i staří znali názvu „glavica", jako podnes Černohorci říkají pohřebištím.

Nejsou-li dotčené názvy osad a poloh ještě naprostým důkazem pro původ starožitností v jich okolí nalezených, jsou přece dobrým vodítkem každému zkoumateli starožitností a vybízejí nás, abychom sbírali takový srovnávací materiál i snášeli názvy poloh, poněvadž pro zkoumání budoucí jsou to pomůcky cenné a přesvědčující.

Rovněž důležitou pomůcku poskytují k výkladům české a slovanské mythologie naše staré názvy místní Nížebohy, Přebohy, Bohnice, Svatopole, Svatobor, Svárava, Mury, Běstvina, Litošice**) a mnohé jiné. Jen chutě k dílu a ze strnulých jmen vydechne duch národa.


*) Počátkové předhistorického místopisu země české od konservátora L.
Šnajdra, str. 11.
**) V téže osadě mezi Přeloučí a Čáslaví vypravují mythologickou pověst o lesních ženách, ljutochách, jichž činnost jeví se v lítých bouřích a krupobití.

Předchozí   Následující