Předchozí 0452 Následující
str. 449

kým, jednoduchým způsobem na nádobách těch malováno. (Viz obr. čís. 3.)

Umělec z lidu nepřidržoval se tu přesného napodobení barev, jak jsou v přírodě; on namaloval jelena třebas žlutého, avšak jak jsem již podotkla, dosti plasticky. Když pak povážíme, že malířem byl jen prostý venkovský hrnčíř, diviti se musíme jeho znamenitému nadání malířskému.

Prohlédneme-li si však výrobky nynějších venkovských hrnčířů, nemile se našeho oka dotknou nepěkné formy nádob, které jen sem tam ještě chudými vzorky neuměle jsou ozdobeny, ani zmínky o dřívější kresbě, ani potuchy o elegantní formě džbánkův a jiných nádob nenalezneme.

U moravských Valachů zachovalo se vpalování ornamentů do dřeva, kteréž od pradávna docela primitivním způsobem konali; práce nyní velmi moderní zvláštními stroji se vypaluje.

Vetloukání tenkých drát-kův a nýtků dodřeva, jimiž se všeliké vzorky vytvořují, bylo taktéž u nás známo. Tímto způsobem zdobení dřevěných předmětů prosluli Jihoslo-vané a také mor. Valaši své dýmky a obuchy takto ozdobovali. Také vyznali se v umění tomto fajfkáři Hovo-ranští u Kyjova, a před třemi roky našli dělníci v Ořechovičkách u Brna při bourání chlévů, které zaiisté přes sto roků stály, skoro až v základech zazděnou dýmku, takovou prací okrášlenou. (Obr. čís. 4.) Tamtéž, v Ořechovičkách, chovaly se od nepaměti v pastýřské rodině dudy a rukověť od pastýřského biče touže nýtkovou a drátovou prací velmi vkusně ozdobené. (Obraz čís. 5.) Všecky tyto tři vzácné předměty uloženy jsou v olomúckém muzeu vlasteneckém.


Čís. 3. Džbán s malbou květin.

Neméně překvapil mě na mor. Slovensku staroslovanský způsob tkaní, o němž do nedávna neměla jsem ani tušení. V některých osadách kolem Strážnice, zejména ve Velké a pak Velké Vrbce, kam jsem před dvěma roky návštěvou zavítala, zpozorovala jsem skoro ve všech příbytcích slovenských široko a v pestrých barvách krásně pruhované povlaky (cíchy) na peřinách, které jak vzorky, tak zvláštním způsobem tkaní známé mně ruské a chorvatské tkaní připomínaly. Pátrala jsem, odkud ty tkaniny asi pocházejí, a tu vyšlo na jevo, že


Předchozí   Následující