Předchozí 0453 Následující
str. 450

jest to dílo chudých domácích tkalců, kteří po pracích letních, když jiného výdělku není, tkají pevné tyto látky výhradně jen pro tamější obyvatelstvo.

Vzorky na těchto národních tkaninách jsou vesměs geometrické a ve způsobě pruhů buď červenou, modrou nebo temnomodrou, až černou přízí nebo bílou přízí v režné plátno vetkány a vyjímají se velmi krásně a elegantně.

Jakým množstvím vzorků lidové tkalcovnictví na mor. Slovensku oplývá, toho důkazem jest, že vzorník, který jsem od jednoho tamějšího


Čís. 4. Dýmky zdoboné prací nýtkovou.

tkalce utkati dala, čítá přes čtyřicet různých vzorkův a nejsou prý to všecky, které onen tkadlec utkati umí! Poněvadž tyto tkaniny vzhledem na techniku totožny jsou se tkaninami ruskými a jinoslovan-skými, jest opětný důkaz, že průmysl ten vznikl v těch pradávných dobách, kdy kultura všech kmenů slovanských byla ještě společná.

Taktéž i tkané pruhy, jež bý.ají v tak zvaných kútních plachtách všívány, o nichž se v sborníku tomto paní Tyršová zmínila, jsou prací domácí, ať českou ať moravskou, vše jedno; nasvědčuje tomu podoba vzorků tkaných se vzorky obvyklými ve vyšívání slovenském.


Předchozí   Následující