Předchozí 0533 Následující
str. 530

@NZ@Časové zprávy.

* Zasloužilý sběratel nár. pohádek a pověstí moravských Matěj Mikšíček zemřel dne 13. března 1892 v Brně ve vysokém stáří 78 let.

*H. Frischbier, jenž ve svých spisech (z nich zejména vyniká: Hexenspruch und Zauberbann, Ein Beitrag zur Geschichte des Aberglaubens in der Provinz Preussen, Berlin, 1870) všímal si pilně také podání polského lidu a litevského, zemřel 8. prosince 1891 v Královci.

* Osobní zprávy. Kustodem sbírek kulturně-historických a ethnografických v novém museu království českého jmenován byl vážený spolupracovník „Českého Lidu" p. J. Koula, professor na české technice, jenž svými studiemi v oboru dějin českého průmyslu a umění nabyl u nás i v cizině pochvalného uznání.

* Ivan Jegorovič Zabělin. Dne 25. dubna (7. května) t. r. připadlo padesátileté jubileum literární a vědecké činnosti I. J. Zabělina, jehož zásluhy o ruskou vědeckou literaturu jsou všeobecně uznávány. Zejména jeho spisy: „Domašnij byt nisskich carej" (1862) a „Domašnij byt russkich caric" (1869) pojistily mu jedno z prvních míst v ruské dějepisecké literatuře. Stejně záslužnou byla jeho činnost v oboru archaeologie a kulturních dějin. Známý jest jeho široce založený spis „Istorija russkoj žizni s dřevnějšich vremen" (1876 až 1879), který dosud není ukončen a celá řada menších prací. Jubilant jest nyní 72 roků stár a jest zástupcem předsedy historického musea v Moskvě, o které získal si nemalou zásluhu jak uspořádáním a rozšířením sbírek, tak podrobným popisem jednotlivých předmětů. Za své zásluhy jmenován byl r. 1871 čestným doktorem ruských dějin kijevské university a čestným členem university moskevské i petrohradské.

* Národopisná výstava českoslovanská v Praze r. 1894. Usnesením zemského sněmu království českého ze dne 1. dubna 1892 učiněn byl první krok li materiálnímu zajištění výstavy. Většinou hlasů (téměř všech poslanců českých a velkostatkářů) přijat byl totiž návrh rozpočtové komisse, kterým povoluje se výboru pro uspořádání národopisné výstavy v roce 1894 zásadně zemská podpora, jejíž výši má zemský výbor navrhnouti a návrh sněmu předložiti v zasedání nejblíže příštím, vysílá se jeden člen zemského výboru jakožto zástupce jeho do výkonného výboru výstavy, na přípravné práce povoluje se prozatím úvěr do 2000 zl. a všechny budovy z minulé výstavy jubilejní, které budou zachovány, dávají se národopisné výstavě k disposici. — Na sněmu moravském i slezském byla sice žádost za subvenci zamítnuta hlasy německými proti českým, ale zamítnutí toto nemá již vedle usnesení českého sněmu žádného vlivu na další osudy výstavní. Pracuje se velmi čile. „Zpráva o dosavadní činnosti výboru", kterou podal ve schůzi přátel českého národopisu 25. března 1892 jednatel dr. Kovář a která tištěna rozesílá se každému, kdo o ni požádá, překvapuje svou bohatostí. Také český venkov počíná se hýbati. Řada přednášek, které jednotliví členové výboru a jiní pánové, zejména studentstvo české pořádali, ukazuje výsledky velmi potěšitelné.


Předchozí   Následující