Předchozí 0540 Následující
str. 537


Z toho jest patrno, že přece mezi hochy světlovlasými (I.) jest jich procentuálně více s poměrně delší (ind. 75 - 86) a méně s kratší (87—98) hlavou než u tmavovlasých (II.) a obráceně, že mezi žáky s delší hlavou (75 — 86) jest poměrně více světlovlasých než mezi žáky s kratší lebkou. — Temnost vlasu zdá se býti tedy skutečně hojnějším příznakem brachycefalie než do-lichocefalie, a obráceně zase světlost vlasu znakem dlouholebých.

Tabulka VIII. vykazuje dále roztřídění žáků dle barvy oční a indexů hlavy. Kulminační bod leží u všech skupin na 86. Shrneme-li však opět všechny hochy s indexem 75—86 v jeden a s indexem 87—98 v druhý oddíl, vidíme, že jest opět mezi hochy s poměrně delší lebkou více světlookých, než mezi oněmi s krátkou lebkou, což jest ještě patrnější, vynecháme-li žáky s indexem 86, který tvoří právě hranici.



S plavými (I.) vlasy mělo 31 žáků také světlé oči (I.), a s nejtmavšími vlasy (IV.) mělo jich 47 i tmavé oči (IV). Tyto typy třídí se dle délkových indexů ještě následovně:


Předchozí   Následující