Předchozí 0576 Následující
str. 573

Malované šatníky z Turnovska.

V České chalupě na loňské jubilejní výstavě budily podivení pestře malované skříně a šatníky, zejména ty, jež dodány byly z Turnovska. Ozdobeny jsou malbami hlavně květů, seskupených v kytice a vyčnívajících z baňatých květináčů. Květy rozsety jsou nejvíce po dveřích skříní, někdy též po stranách, souměrně s malbou na dveřích, jejichž povrch rozměřen a rozdělen bývá v jednotlivá pole. Někdy pokusil se kreslič o výzdobu jiného druhu. Snažil se znázorniti na skříni poprsí světce (nejčastěji Panny Marie, sv. Vojtěcha, sv. Vácslava, sv. Ludmily a pod.), výjev ze života svatých (sv. Anna s Pannou Marií), někdy též zosnoval kresbu symbolicky, jak z květináče vyrůstá rostlina, v jejímž květu spatřujeme poprsí svatého. Rozmanité originály nábytku tohoto jsou uloženy v Praze v přízemí Náprstkova Musea a v selské síni, upravované v nové musejní budově od bývalého výboru české chalupy. Rozumí se, že jako vůbec v lidovém umění, tak i tuto kresba květin dařila se ozdobovateli poměrně lépe a vkus-něji, než kresba a malba svatých a světic.

Pokud se týče ceny nábytku, vyzdobeného tímto způsobem, dlužno přisvědčiti těm, kdož hájíce rázovitého ornamentu národního, českého, spatřují v pestrých, strakatých malbách vliv cizí, hlavně vliv doby barokové. Vliv ten určitě se jeví ve výzdobě nábytku řečeného. Při tom však potřeba připustiti, že malby ty, jsouce teda podle cizích vzorů pořizovány od řemeslníků prostých, nezřídka přibíraly charakteristické znaky lidového umění domácího, jež se připlétaly ruce ozdobovatelově třeba bezděky do výzdoby, do pestrého malování. Lidu se zalíbilo v nábytku takto malovaném. Nasvědčuje tomu značné jeho množství.

Podáváme tuto na ukázku vyobrazení skříní malovaných z Turnovska, které dojista poznají návštěvníci České chalupy na jubilejní výstavě. Jsou to fotografie, které opatřil akademickému malíři panu Janu Prouskovi p. K. Šimon v Turnově. P. J. Prousek pilně chystá do „Knihovny Českého Lidu" pěknou, bohatou sbírku obrázků ozdobného lidového nářadí, nábytku, nádobí, českých chalup a jejich okrasy, jednak fotografické snímky, jednak názorné kresby. Ukázky podával již ve „Světozoru". Tuto opět některé vybíráme z hojné sbírky, která bude pak opatřena příslušným textem vysvětlujícím a podrobným popisem.


Předchozí   Následující