Předchozí 0620 Následující
str. 617

C. Krüger. Das Urnenfeld bei Grunow-Mixdorf, Kreis Lübben (str. 27__29)

E. Friede!. Excursion des märk. Provinzial-Museums nach Casel und Umgegend (str. 30—32). C. Gander. Der wilde Jäger und sein Ross (str. 33__41).

Rozbor těchto pověstí. Dr. C. Freund und F. Weineck. Diebes und Feuersegen (str. 42 — 49). F. Weineck. Drei Urnenfelder bei Lübben (str. 101—114). C. Krüger. Das Grabfeld bei Turnow Kr. Cottbus (str. 115—118)!

C Gander. Sagen und sagenhafte Mittheilungen aus Kr. Guben (str. 121__

132). F. Weineck. Glaube und Brauch in der Umgegend von Lübben und Luckau (str. 133—153). Pověry a zvyky při porodu, svatbě, smrti, pohřbu a jiné. C. Liersch. Nachrichten über Tracht und Sitten der Germanen und Slaven aus dem 6. Jahrhundart (str. 154—151).    V.

Praehistorische Blätter. Redacteur Dr. Julius Naue. III. Jahrgang. München, 1891. Heft 1—6. Mit vielen Tafeln. Neveliký časopis, ale velmi obsažný a obratné řízený. Články nejsou delších rozměrů a je jich proto celá řada, tak že všechny jednotlivě zde vyčítati nelze. Jsou to více méně stručné popisy co možno nejnovějších nálezů celé střední Evropy, nejvíce ovšem jižního Německa, (hlavně Bavorska), kde redaktor sám proslul četnými pracemi, hlavně svým důležitým, u nás ještě ne dosti oceněným dílem „Hügelgräber zwischen Ammer- und Staffelsee" (Stuttgart, 1887). Bavorská archaeologie zdá se býti, pokud možno nyní souditi, tak úzce spojena s částí naší praehistorie, že studium bavorských nálezů a proto i tento časopis je pro nás velmi důležitým. Z jednotlivých článků vyjímáme aspoň : W. Osborne. Das Wellen-ornament (str. 3.). Spisovatel zdá se kloniti k původu římskému tohoto ornamentu. Dr. R. Beltz. Zu dem Funde von Schrotzhofen (str. 21). Důležitý nález doby bronzové. — Důležita je řada zpráv o nových nálezech v mohylách bavorských od F r. Zieglera (u Thalmässigu str. 17), V. Lössla (v údolí řeky Rotu přítoku Innu, str. 68) a hlavně dra. J. Naua (mezi jezerem am-merským a staffelským, str. 36, 49, 65, 81), pak i popis Bellových a Hoerne-sových nálezů u Oedenburgu v Uhrách (str. 27, 53).    S.

Časopis musea království Českého, redaktor Ant. Truhlář, 1891, 4. sešit (o sešitě 1 3. srv. Č. L. I. 96), 1892, seš. 1—3. Z obsahu dalších svazků, pečlivě redigovaných, týká se české kulturní historie a lidovědy řada pěkných článků a zpráv. Pod název „Drobné příspěvky k českým dějinám v XVII. století" shrnul dr. Ant. Rezek stať o osudech exulantů v Perně r. 1639, zprávu o protokole výslechu a výpovědí Mikulášenců o jejich náboženských, tajných schůzkách a o zásadách Pecinovské jejich víry, zajímavou pověst o zkamenělé ženě (r. 1656) u vsi Sousedovic nedaleko Strakonic, jejíž vyobrazení a popis (podle přípisku redakce) uveřejnil také Bolelucký v knize Rosa Boëmica. Lid si vyprávěl, že je to žena těhotná, zakletá od kněze v kámen za to, že se při průvodu svatebním chovala neuctivě k velebné svátosti. Z daleka putovaly k ní a kladly na kámen šaty, obvazky (zejména ženy těhotné), doufajíce odtud uzdravení a ochrany. Kdo však sňal šatstvo se sochy, upadal v nemoc Dále jsou připojeny „Statistické výkazy o katolické reformaci v Čechách v letech 1661—1678". Prof. Ant. Truhlář pokračuje ve svých studiích „O některých knihách prostonárodní četby české ve století XVI", obíraje se skladbou „Gviškard a Sigismunda". Ad. Patera otiskuje „J. A. Komenského řeč při pohřbu paní Estery Sádovské a poslední pořízení této šlechtičny". Za dokončením literárně-historické studie dra. J. Polívky o „Evangeliu Nikodemově v literaturách slovanských" otiskuje dr. Jos. Kalousek „Dvoje rýmované skládání o věcech sedlských z let 1538 a 1763". První satirické veršování vykládá, kterak panský úředník Václav Chroustenský, krutý utlačovatel


Předchozí   Následující