Předchozí 0369 Následující
str. 340

sedí na třese, kouří tabák, nekřeše? Komín. — Stojí v polích hůlka, na tej hülce kulka, a v tej kulce kulek na tisíce? Makovice. —Panna sedí na vrátkách vo devíti kabátkách? Cibule. — Který to dělá, ten to nepotřebuje, který to nese, ten to nechce, a který to potřebuje, ten o tom neví? Umrlčí truhla. — Sedí panna na pařízku, drží pejska na řetízku? Jahoda. — Sedí formánek v červeném kabátu, má na hlavě strup a v břichu plno krup? Šípek."

O slavném postavení nové šibenice v Brandýse nad Labem I. 1759.

Podává K. Lábler.

V knize „všelijakých pamětních věcí král. komorního města Brandýsa nad Labem" dochoval se z r. 1759 zápis o slavném postavení nové šibenice na místě staré, již sešlé.

Ze stručného popisu tuto podaného vychází na jevo, že „slavnosti" té súčastnili se všichni páni radní a cechové tesařský a kovářský s hudbou, což pro povahu vážných pánů radních král. komorního města Brandýsa v 18. století jest charakteristické. Bylať to zajisté vzácná „slavnost" stavění nové šibenice, mysli všeho lidu i pány radní nevyjímajíc byly nemálo rozčileny, což tu divu, že takovouto, mysle všech vzrušující událost oslavili radní páni muzikou.

O slavnosti stavění šibenice vypravuje zápis ve výše uvedené knize takto: Léta Páně 1759 dne 21. Augusti, tu při městě, řídíce na ten čas král. kom. město Brandejs: Vacante primáte a respective actuální král. purgmistr jsouce slovutný pan radni Václav Vespasian, spolu řídíce následující páni radní a jiní podouřadové totiž primo ordine neb předně magistratuales: 1. slovutný pan radní Václav Myn-singer, 2. slov. p. r. František Lerch, 3. slov. p. r. Václav Kegler, i. slov. p. r. Karel Stybinger, 5. slov. p. r. Václav Vespasian, qua ut supra actuální purkmistr, 6. slov. p. r. Tomáš Ozymer, 7. slov. p. r. František Czervenka, 8. slov. p. r. Karel Sommer. Ostatní čtvry konšelský stolice una cum primáte na ten čas vacirujou. Secundo ordine, neb za druhé, syndicus pan František de Paula Konias, servus consularis p Jan Nep. BylansKý. Tertio ordine, neb za třetí starší obecní počet vedoucí a spolu contribučni pan Vaclav Kellner. Quarto ordine, neb za čtvrté právo rychtářské, starší rychtář pan Josef Myn-singer, mladší rychtář pan Jan Holub.

Jest nová dřevěná spravedlnost neb šibenice, jako předešlá, sešlá a padlá, s obyčejným vejstup-


Předchozí   Následující