Předchozí 0094 Následující
str. 63

myslový podnik podobný dobře zkvétal a se vyplácel ku spokojenosti podnikatele i pracujícího lidu dotyčné obce", prejeme im mnoho zdaru, ba radi podporovali by sme, keby aj tu u nás celý tento obchod vzali bratia Češi do rúk a ho dobre viedli.

Na ten čas však nebojíme sa o našich potulných Slovákov výšiv-károv. Svet nie je doskami obitý; a napriek heslu vo Vyškovských Novinách vydanému a v Českom Lide potvrdenému neveríme ani tomu, že by ich v Čechách a na Morave z domov povyhadzovali; konečne ani doma si svoje pracovité ruky od hladu neobhryzú. Náhodou stretol som. sa práve so ženičkami z Krakovian, z ktorých jedna mi je dobre známa z pražskej výstavy národopisnej, kde sa produkovala svojou zračnosťou v oravskej chalupe. I rozprával som im, aký attentát spáchaly proti nim noviny a že ich hodiajú z domov vyhadzovať keďže takto švindlujú svet. Boly nanejvýš pohoršené nad toľkým osočením. „Ach, Božíčku, veď my, keď si aj niekde oddychujeme, predsa nezaháľame, ale všade — vyšívame."

Uvedúc faktá a vysloviac pohoršenie nad bezpríkladnou výstrahou, prejavujem aj svoje najväčšie podivenie, že to vykonal tak vážný odborný list, ako je Český Lid, prvý národopisný časopis český. Je to nedopatrenie? Je to zúmyselné? Čo to za heslá? Vyhadzovať z domov! Nechodí k nám tiež dosť Čechov s rozličným, opravdu cudzím tovarom i netovarom? U nás nikto nepovie, že treba ich vyhadzovať.    Pavel Socháň.

Po z n.a m e n a n i e redakcie. Ľahkomyseľný nápad Vyškovských Novín iste bol by odznel bez povšimnutia a bez následkov. Ale keď přejal ho, potvrdil a ešte doplnil vážny odborný časopis český Lid, za potrebné sme uznali vysvetliť vec náležité, k čomu pán Socháň ochotne sa uvolil.

Česká literatura lidovědná za rok 1896.

Napsal Ferdinand Pátek,

Předkládám čtenářům Českého Lidu další část svých prací o české literatuře lidovědné: přehled literatury za rok 1896. Upustil jsem ve stati této od rozdělení, jehož v dřívějších článcích jsem užíval, ano rozdělení to — (jak se ukázalo) — nemělo nijakého praktického účelu.

Poslanec K. Adámek vydal v Matici Lidu „Upomínky na Národopisnou výstavu českoslovanskou r. 1895", o kteréž knížce referováno v časopise tomto již dříve. *) JUDr. K. V. Adámek otiskl tyto stati : „"Záklopy — křestní listy našich staveb lidových" (Č. L. V, 351J, „Zkazka


*) Viz Č. L. VI, str. 227.

Předchozí   Následující