Předchozí 0119 Následující
str. 88

* Sjezdy. Sjezd německých p ř í r o d o z p y t c ft v a 1 é-kařů v B r u a š v í k u bude se konati od 20. do 25. září 1897.- Na sjezdu vedle -posavaduích vědeckých sekcí budou tyto tři nová oddělení: 1. Pro anthropologiia ethnologii. 2. Pro geodésii a kartografii. 3. Pro vědeckou fotografii. Dr. Rieh. A n d r e e, čtenářstvu Českého Lidu chvalně známý redaktor čas. Globus, zahájí rozpravy v oddělení antropologickém a ethnologickém. Zapisovatelem je Fr. Grabowský. — Congress de l'Association bretonne. Na sjezdu, pořádaném slavnostně v měsíci květnu, věnována byla pozornost mimo jiné (v programmu článek 23.) obyčejům, pohádkám, legendám a písním lidovým. Srv. Revue mens. de 1'école ďanthropol., Paris, 1897, V., str. 160.



* Vydání úplné sbírky ruských národních gJeaseJc chystá horlivě ethnografické oddělení carského geografického družstva, jež zvolila k témuž úkolu zvláštní kommissi (předseda V. J. Lamanskij, sekretář P. M. Istomin). Sbírka bude obsahovati zkazky velikoruské, rnaloruské, běloruské a dodatky.

* Lidové stavitelství. Družstvo pro vydání díla o vývoji selského stavení v Německu, Rakousku a ve Švýcařích sejde se ku poradě ve Vídni t. r. 28. září. Anthropologickou společnost vídeňskou budou zastupovati známí znalci lidového stavitelství (kteří si pilně všímají také českých lidových staveb) G. Bancalari a Dr. Rud. Meringer, Srv. Mittheil, d. Anthrop. Ges. Wien 1897, č. 2., S. Ber. str. 21.

* Fonograf ve službách lidovědy. Na schůzi spolku Société des parlers ďe France poukázal Gaston Paris, na veliký význam fonografu pro jazykozpytné studie. V pařížské College de France řídí zvláštní laboratoř abbé Rousselot. Zajímavé je, že pohádky, jež by'y od prostých vyprávěčů zachyceny, nijak neutrpěly a že se všemi zvláštnostmi docela přesně tak, jak je vyprávěči svým způsobem pověděli, bylo možná je znova slyšeti. Viz P. Sébillot, Revue des traditions populaires, Paris, 1897, fi. 6., str. 351—352.


Předchozí   Následující