Předchozí 0120 Následující
str. 1


Literatura kulturně-hisotická a ethnografická

Dr. Čeněk Zíbrt

Řídě se vzorem cizích odborných časopisův, odděluji počínajíc tímto číslem referáty a bibliografii o novinkách v oboru studia kulturně-historickéko a ethnografického od textu ostatního, jak již patrno z nového, samostatného stránkování. Při vazbě ročníku bude pak potřeba archy tyto dáti na konec k sobě pod společným záhlavím. Každý, kdo se obírá studiem kulturně-historickým a ethnografickým, bude takto míti hned při každém ročníku Českého Lidu, pokud možno, úplný seznam domácí, -slovanské i cizí literatury odborné za dobu vždy nejnovější, t. j. za rok předchozí a přítomný. *)

Dlužno ještě vysvětliti stanovisko, jak se tento oddíl bude pořádati. Především výslovně poznamenávám, že nebude podrobně a soustavně referováno o časopisech českých, poněvadž Ferd. Pátek ve svých přehledech české literatury folkloristické, pravidelně otiskovaných v Českém Lidu, vyčerpává bedlivě obsah všech časopisů českých. Bylo by to v českém Lidu zbytečné opakování.

Dále sluší podotknouti, že také z cizích časopisův odborných nebudu uváděti články všecky. Časopisů těchto mám v redakci ohromnou sílu a kdybych prostě jen stručné názvy článků z nich chtěl otiskovati, zabral by tento výčet, kdybych třeba s místem šetřil, skoro všechno místo, určené v Českém Lidu především studiu o lidu československém. Proto zaznamenávám ze slovanských i cizích časopisů toliko články, jež se týkají lidu československého a českých prací vědeckých v tomto oboru a pak články směrodatné, důležité, úvahy rázu všeobecného, zejména důležité pro theorii a methodu vědeckého studia odborného, pokud se týká programmu Českého Lidu.

O pracích českých budu se rozepisovati siřeji, shrnuje, kde bude potřeba, obsah zevrubný, výsledky, s příslušnými kritickými poznámkami a dodatky. Ze slovanské a cizí literatury oznámím název práce, a kde nebude jasno z názvu, oč jde, naznačím, čeho se práce týká, doplním doklady z české lidovědy. Tam, kde rozprava bude míti zvláštní význam pro vědecké kruhy, kde spisovatel podává nové, pozoruhodné názory, kde rozvinuje nové theorie, třídí nové soustavy a pod., budu otiskovati celé odstavce, hlavní jádro podobných důležitých rozprav, a to pravidelně, doslovně z originálu, aby čtenář Českého Lidu, nemaje po ruce nejrozmanitějších časopisův a knih odborných, měl v tomto oddílu Českého


*) Několik knih z r. 1890 uvádíme dodatečně k posavadním přehledům literatury v C. L. za rok 1896. Z r. 1897 řada knih bjla již .oznámena.

Předchozí   Následující