Předchozí 0157 Následující
str. 102

rozcházejí se konci svými v právo, v levo. Vous i šat důmyslně kryjí silný krk, tak nevkusný na př. na obr. 1., ale nutný pro hlavu se třemi obličeji. Pozoruhodno jest, že naše 2. vyobrazení nosy i rty svými ukazuje rozhodně umělcovu snahu: podati typ semitský. Stáří lze odhadnouti na 80—100 let. Obraz tento, jakož i následující spatřil jsem nejprve na krajinské výstavce v Nov. Strašecí, kdež jsem je také zamluvil pro NV(X, kde právě popsaný vystaven byl v „galerii lidových obrazů" nad přástkami v oddělení zvykoslovném. (Viz na str. 96.)

3. obr. předvádí nejsv. Trojici malovanou na skle, tak jako dosud četné jiné obrazy vídáme v chatách českých. Bohužel, jest rozbit na 3 kusy, a barva tu i tam odpadla. Vysoký jest 25 cm., široký 18 cm. Hlavu kryje bohatý, kadeřící se vlas bleděkaštanový, místy prošedivělý, ležící až na ramenou. Vous téměř šedivý divně se odráží třemi plnovousými bradami od snědé pleti obličeje i krku, hluboko obnaženého. Krční svaly a důlky, též 3 skvrny, mající naznačiti lesk čela, jsou příliš primitivně podány a ukazují na úzkostlivé napodobení určité předlohy, jak brzo ukážeme. Modravě zelený šat vystupuje ze šedobílých obláčků, na nichž jsou 4 hlavinky andílků s křidélky jako malovávají dušičky. Hlavu oblévá světle zelený jas, rozbíhající se dále v paprsky do modrého pozadí. Také tento obraz zaslal k vystavení národopisný odbor NVC. v Nov. Strašecí, ale nadarmo, zůstalť ve skladišti. (Viz na str. 97.)

4. obr. ukazuje nejsv. Trojici zcela podobnou obrázku 3. Jest to rytinka 8'8 cm. vysoká a 5 cm. široká s nápisem latinským: SSS. Trinitas Miserere Nobis (== Nejsvětější Trojice, smiluj se i;ad námi.) Celá hlava, účes a rozvlnění splývajícího vlasu, lesk čela vyznačený 3 bělovými místy kulatými, vous rozdělený v tré dle tří brad, svalstvo i důlky krku hluboce obnaženého, též náprsní záhyb šatu, obláček pod poprsím se 4 andílky stejně postavenými a stejně hledícími, i ta zář, rozzařující se za hlavou, — vše ukazuje zcela určitě, že obr. 3. na skle malovaný pořízen byl dle rytinky obr. 4. Na NVČ. byl obr. 4. vystaven v krajinském oddělení mladoboleslavském. Jest majetkem musea městského tamže a byl mi zapůjčen laskavostí p. prof. Frt. Bareše, kterému tuto děkuji. Obrázek tento shoduje se na vlas s obr. č. 3., a proto jeho reprodukci nepřinášíme. Má úpravu obrázků prodávaných v místech poutních ve věku XVII. a XVIII.

Další dva obrazy pocházejí z Moravy. Obr. 5. malován jest na plátně; výška jest 58 cm., šířka 37 cm. Na hnědožluté půdě zříme nejsv. Trojici v temně modrém šatě s ozdobným pásem jdoucím přes obě ramena a skříženým na prsou nad rukama, vodorovně založenýma. Šedý vlas uprostřed rozdělený splývá až na ramena. Šedý vous tří brad jest rozdělen ve dva prameny, zatáčejícími se nejdoleji konci svými proti sobě. Za hlavou jest bleděžlutý trojhran. Stáří jeho lze odhadnouti přes 100 let. Pochází z Jevišovic na Moravě.

Poslední obr. 6. jest také malován na plátně a jest největší. Výška jeho jest 85 cm., šířka 72 cm., počítáno i s úzkým černým rámcem. Na špinavě modrém, bledém pozadí namalována jest po kolena mužská po-


Předchozí   Následující