Předchozí 0187 Následující
str. 132

soudeček s rosolkou. Starosvatka rozkrájela centrálními řezy říčice na tolik dílů, kolik bylo svatebčanek, a jimi je podělila. Něco málo z toho ženy pojedly, ostatek odnesly si výslužkou domů. Po této hostině odvedena zavitá nevěsta s hudbou do hospody k ostatním svatebčanům, a zde odbylo se pak „kupování" nevěsty.

B. Svatební pečivo z osady Jesenické na Sedlčansku.

K svatebnímu pečivu této krajiny náleželo: 1. baštyka s koláči, 2. dítě a 3. panák.

1. Baštyka (obraz 2.) jest ozdobná značně vypouklá puklice 30 cm. průměru měřící, která sloužila k pokrytí koláčů, jež družba ke konci svatební hostiny na míse na stůl přinesl. Baštyka byla zhotovena z těsta velmi tuhého a na zvláštní kulaté formě upečena; kulatý pak povrch její byl růžičkami a listům podobnými jinými okrasami velmi pěkně ozdoben. Do středů růžic těch upevnil družba voskové svíčičky, jež byly rozžaty, když pečivo toto na výsluhu do hodovní síně přinášel. Při tom ovšem se řečnilo a zpívalo.

2. Dítě (obr. 3.), do něhož vetknut byl po straně rozmarinový proutek, přinášel družba na talíři mezi hostinou, aby vybíral „na kolébku". To se zvalo „vybírkou". Nejprve předložen talíř s děckem ženichovi, aby první přispěl dárkem na kolébku; když pak všichni hosté taktéž učinili, podal řečník dítě s vybírkou nejstarší družičce, vedle nevěsty v čestném koutě světnice za stolem sedící, ta pak vsypala sebrané peníze nevěstě do zástěry. Že i při „vybírce na kolébku" mnoho se řečnilo a hojně jadrných vtipů, jichž terčem byla panna nevěsta, se pronášelo, netřeba podotýkati.

3. Panáků (obr. 4.), podoby často velmi pitvornó, napečeno k svatebnímu veselí vždy tolik, aby všechny ženy jimi mohly býti poděleny, když ženich odvážel si nevěstu do svého domova. Ženy, sedíce na vozích, panáky těmi za jízdy vzhůru potřásaly, vesele při tom prozpěvujíce a výskajíce. To se zvalo „vyrážkou" (vyražením) svatební.

Pečiva tato, jehož vyobrazení tuto přinášíme, zhotovila a vymalovala Veronika Spálová v Nedrahovicích u Jesenice.

Špýchárek na Malém Rohozci u Turnova.

(Se 3 vyobrazeními.) Podává Jan Prousek.

Špýchárek na Malém Rohozci u Turnova jest ozdobněji rouben, než samé Rakoušovo obydlí, ba vyniká nad jiné v celém okolí bohatě složenou lomenicí, škoda, že ukrytou a zarostlou ovocným stromovím,


Předchozí   Následující