Předchozí 0193 Následující
str. 135

do města a ráda vypravuje o své dceři a vnoučeti s upřímnou naivnosti, že poslouchali byste rádi. Vzácné povahy takové, jako ony staré typické chalupy vyznačují v pravdě svéráznost a typičnost našich vesnic a krajů.

Pověry o hadech.

I.

Hadí námluvy. Hadí král. Hadí procesí. O p r a š i v c i.

Podává Ant. Šolta.

Ve východních Cechách vypravuje si lid o hadech, že v létě za parných dnů v měsíci červenci slézají se a provozují kolem kmene nějakého stromu různé reje. Otáčejí se kolem pně a trvají tu, mrštně přední částí těla a hlavou pohybujíce, celé hodiny, buď slézají se v chomáče a dřepí tak v nečinnosti po dlouhou dobu. Strom vyhledají -si na výsluní na pasece o samotě stojící, a tu prý jest nebezpečno člověku na takové „hadí námluvy" přijíti. Spatří-li blížícího se člověka, zapískne prý nejstarší had, načež se ostatní hadi na příchozího navěsí a — uštípají ho.

Kolikráte jest nebezpečno potkati „hadí procesí", t. j. množství plazících se hadů k „námluvám". Též vypravují po východních Čechách, že mají hadi krále, který-nosí zlatou korunku na hlavě. Korunku tu může získati od toho hada čistá panna. Potká-li čistá panna hada s korunkou, má mu prostříti na zem bílý šátek z čistého plátna, a had tu svou. korunku na ten šátek složí a panně nic neudělá. Hadu však nesmí též býti ublíženo, sice bylo by zle. On by ten had pisk', hadi by se hned slezli a pannu by uštípali. ,

V okolí Týnce nad Labem vypravují staří lidé o prašivci. Je-li had už hodně starý, přestane růsti do délky a roste do šířky, až je tak tlustý jako mužská ruka. Počne též měniti barvu a z šedivého hada stane se „jiskrnáč". Takový starý tlustý had má barvy velmi skvělé, je modrý, žlutý, do zlatová a zelený.

Když se takový had vyhřívá na slunci, „tak hraje třema barvama, až oči z toho přecházejí".

Takovému starému hadu počnou však za hlavou narůstati křídla. Ale ta rostou dlouho. Na starém hadu, 7, něhož se délá prašivec, je nejdříve vidět, jak mu lezou křídla, vypadá to, jako kdyby mu vylézaly, dvě kůstky. Po čase mu narostou křídla tak veliká jako „plejtva" (ploutve) „s takovou blanou, jako má netopejr", a ta blána je modrá. To však ještě had nemůže lítati. Když mu narostla křídla velká, tedy se svítí celý ja-ko páví ocas.

Potom takový.prašivec, lítá, ale jenom v noci. A když letí, tak se svítí jako živý oheň, a jiskry je za ním znát jako ze žhavého koštěte


Předchozí   Následující