Předchozí 0249 Následující
str. 40

bor těchto značek na tabulkách, kde velice poučně F. Vele znázornil vznik těchto značek, nezřídka vyhlašovaných z neznalosti věcné za Bůhví jaké prastaré písmo. Následuje potom úplný přehled stavu Král. m Slaného v roce 1896. (Pozoruhodná je tu stať Fran t. H a u s e r a . Umění výtvarné v Slaném.) Z minulých dob : Řada proboštů a děkanů v Slaném ; Něco o cechách slánských; Příspěvek ku genealogii rodin slánských ; Kašna na náměstí ; Kat na právu útrpném ; Ponocní ve Slaném ; Některé zajímavější paměti města Mun-cifaje (od Fr. Dur a s a); Staré nápisy ve Slaném a okolí ; Malované terče sboru ostrostřeleckého v Slaném (od Ferd. Velce). Důkladný abecední ukazovatel jmen a míst ve článcích od J. P e t e r s e. Členem Musejn. spolku stane se (obdrží pak Slánský Obzor zdarma) každý příznivec ušlechtilých jeho snah. Zakládající složí nejméně 20 zl. jednou pro vždy (také v ročních lhůtách - a činný platí toliko 1 zl. r. č. 243. Potkański K. Kraków przed Piastami, w Krakowie, 1897. Spisovatel, známý našim čtenářům výbornou studii o postřižinách (viz Český Lid VI. 107.) odvažuje se sestrojiti ob-xaz Krakova (vlastně Krakovská) před Piastovskou dobou. Rozumí se, že to je snaha povážlivá sestrojovati takořka z ničehož, pokud se týče zaručených údajů historických, z čistá jasna .historický obraz Krakovská předpiastovského. Práce to klopotná, napínavá a konec konců — výsledky jen pravděpodobné, beze vší záruky o jistotě a nezvratnosti jednotlivých rysů onoho obrazu i jeho celku. Není ,tu hranice, kde končí báje a kde začíná fakt historický. Dlužno přiznati, že spisovatel šťastně, pluje úskalím vidin bájeslovných a dohadů historických. Již výklad 'o Krakovi, zakladateli Krakova, výklad o Wandě, výklad podání o dvou závistných bra-třích, založený na široké srovnávací podstavě, prozrazuje úsudek pronikavý a hledisko novější školy mythologické a bylo by dosti nesnadno vyčítati tu neobyčejně sečtělému autorovi neznalost kde jaké podrobnosti, závažné pro dohad o starých podáních o založení Krakova. Zajímavé tu srovnává Potkański s podáním polským o Krakovi podání staročeské o Krokovi. Další líčení Kra-

kovská úzce souvisí s politickými, církevními a kulturními dějinami českými a bude potřeba zevrubnějšího rozboru této části nové studie Potkaňského v článku samostatném, který jsme pro Český Lid již z péra odborného zamluvili.

244. Geographischer Jahresbericht über Uesterreich. Mit Unterstützung des hohen k. k. Ministeriums für Cultus und Unterricht herausgegeben von F. v. Czerny, 0. Lenz, F. Löwl, J. Pala c k ý, A. Penck, A. Eehmann, E. Richter, W. Tomaschek und F. v. Wieser, Redigirt von Dr. Robert Sieger, I. Jahrgang 1894, Wien, 1897. Zemí koruny české vedle jiného týká se v bohaté, soustavné této bibliografii stať: Bóhmenstr. 163-170, č. 506-515 (Allgemeines, Führer durch Böhmen, Bodenformen, Geologie, Bezirksbeschreibungen, Localtopographie, Historische Geographie, Namenkunde, Wirthschaftu-geographie^Virtschaftsgeschiehte). Mähren und Schlesien str. 171 —173, č. 557—579 (Allgemeines uni Führer, Geologie, Topographie, historische Geographie, Wirtschaftsgeographie). Redaktorovi Dru. Rob. Siegrovi dlužno vzdáti všecku chválu za horlivou péči, aby tato bibliografie byla úplná. Literatuře české věnována stejnoměrná péče, a není mi známo, že by některé práce české, spadající v rámec knihy, bylo opomenuto. Také Český Lid r ečlivě je vyčerpán. Mezi spolupracovníky uvedeni jsou z Čechů tito: K. Buňat, assist. české univ., prof. F. Nerad, Dr. L. Niederle, Dr. V. Šfambera, Dr. č. Zíbrt.

245. Aunales de Géographie publiées sous la direction de MM. P. Vidal de la Blachę, L. Gallois et Emm d e M a r g e r i e, Paris, 1897, No. 29: Bibliographie d e 1890. Bibliografie geografická přirozeně souvisí také s bibliografií ethno-grafickou, uvozujíc studie a spisy, jež se týkají ethnografie. Ve všeobecné části je to oddíl na str._ 38—47 : Géographie politique (Races, États et nations ; Mouvement de la population, colonisation; Produits et voies de communication ; Méthodes et enseignement; Répertoires et ouvrages généraux). V části speciální zařaděny jsou referáty o německých některých pracích, jež se týkají Cech (v odd. Autriche-Hongrie na str. 87—90).


Předchozí   Následující