Předchozí 0278 Následující
str. 192

jsem dospěl, a jež ovšem liší se od názorů shora uvedených, dovoluji si tuto na veřejnost předložiti.

Nedá se ovšem upříti, že četné, bez odporu starobylé vsi rázem kruhovým se vyznačují; bylo by však při nejmenším ukvapeno tvrditi, že každá do kruhu stavená ves musila by býti starobylou. Právě u Vá-penska nachází se celá řada okolností, jež jsou z tištěných pomůcek známy a k opatrnosti pobízejí. Jestiť to nepatrná vesnička (má dle sčítání z r. 1891 ve 21 číslech 131 obyv.) a jest jakožto pouhá osada připojena k politické i katastrální obci hronětické; byl by to, tuším, zjev nevídaný, aby starobylé, od pravěku dobře zachovalé místo bylo pouhou dependencí obce jiné; předpoklad, že průběhem času mohl tu nastati úpadek, nedá se tu držeti, vždyť okrouhlá náves přece se zachovala neporušena i s věncem budov ji obklopujících. Nápadný je dále přesně kruhovitý tvar návsi, který, tuším, příliš dává na jevo ruku učeného geometra; tak pravidelně lid nestaví, a přesnost taková by sotva přetrvala tisícletí. K tomu přistupují též nepatrné rozměry celé vsi^ které vysvitnou při srovnání s jinými vesnicemi kruhovými po Cechách, na př. u Českého Brodu, Plzně a j. Další závažnou pochybnost vzbuzují samy stavby Vápenska: jednak svým novým a jednostejným rázem, jmenovitě však tím, že tu naprosto pohřešujeme velkých statků; jak z modelu viděti, jsou tu samí chalupníci a domkáři. O tomto nedostatku větších usedlostí poučuje nás též pohled na mapu gen. štábu (Z. 5, C. XII. Nový Kolín); zřejmě tu viděti, že Vápensko jest jako poloostrov vraženo do území bývalého panství benáteckého, takže kolem něho celkem jen nemnoho polností místo má; na jih pak směrem k Hroněticům každému, kdo s mapami obeznámen jest, ukazují dlouhé rovné aleje na šíré lány panské půdy. S tím shodují se i údaje katastrální: celková výměra celé obce hronětické i s Vápenskem činí 752 ha, z toho však náleží ke dvoru šibickému 437 ha, a nad to část pozemků ke dvoru ve Zboží. Mnoho-li tu tedy zbývá na malostatkářské pozemky hronětické vůbec a na Vápensko zvláště? Dostatek to, tuším, indicií k opatrnosti vybízejících.

K r. 1599 uvádí se při prodeji panství benáteckého ves pustá Holicko neb Vápence (Sedláčkovy Hrady X. str. 243). To je však také jediná zmínka o vsi jména tohoto; již při dělení panství benáteckého r. 1679 žádné Vápence se nejmenují (ib. str. 244 sq.). Až zase Mappa geographica regni Bohemiae, vydaná Josefem Chr. Miillerem r. 1720, ves jména tohoto opět jakožto „Wapenitz sive Ray" uvádí. Podobně . Schaller (Bunzl. Kr. str. 32) jmenuje „Wapensko, auch Wapenicze und Ray genannt", avšak na panství lyském. Rovněž i Sommer (Bunzl. Kr. str. 63) zná ves Wapensko a podotýká výslovně, že jest dominikální.

Klíč k této zdánlivé záhadě nalezl jsem v zemském archivu mezi elaboráty kommisse katastrální z r. 1713, ve fascikulu týkajícím se panství lyského. Bekantniss-Tabella deren auf der Herrschaft Lysa befindlichen Dorfschaften 1713 obsahuje ve 160 foliích statistické přehledy, týkající se všech vsí panství tohoto; k Hroněticům a tím i k Vápensku


Předchozí   Následující