Předchozí 0277 Následující
str. 191

s nimi přiučil, ale doma a mezi svými mluví výhradně hrvátsky, nemaje a necítě potřeby mluviti jinak.

Tak strom lidu hrvátského před třemi sty lety na Moravu vštípený bují svěží, mladistvou zelení; všeliké rány s mnohých stran odskakují od zdravých, pevných jeho kořenů y rodině, z níž trojvětvový strom ten ssaje všechnu životodárnou mízu. Že i na nejzdravějším stromě list nebo výhonek některý předčasně žloutne, usychá a časem odpadá, nad tím nepozastavujeme se; spíše bychom se divili, kdyby tak se nedělo. Aby nikdy žádný Hrvát se neponěmčil, to takměř ani nemožno tam, kde tolik se všech stran tlaku a nástrah na poněmčení. Případy takové jsou,29) ale nemají velikého významu, dokud jádro lidu na gruntech osedlého zůstává zdrávo, neporušeno.

Ves Vápensko.

O původu jeho uvažuje Vácslav Hejnický.

Před delší již dobou uveřejnila Politika řadu článků, majících za účel vzbuditi zájem pro národopisné museum; v řadě modelů v držení musea tohoto se nacházejících uveden byl jako vynikající typus staré vsi kruhové model vesničky Vápenska u Kostomlat v okresu nymburském. Táž zpráva vyskytuje se v krátkosti v katalogu Národopisného musea českoslovanského,1) a dostala se posléze obšírně rozvedená a různými úvahami o zařízení staroby^ch vsí opatřená i do monumentálního díla o národopisné výstavě, výkonným výborem jejím vydaného, kdež se s ní setkáváme v kapitole „Modely staveb a obydlí, lidu českoslovanského", jejímž autorem jest architekt Boža Dvořák.2)

Toto opětované poukazování na starobylý původ Vápeuska, kteréž tu přímo prohlašováno za vzorně starobylou ves, přimělo mne k tomu, že podrobněji jal jsem se pátrati po vzniku osady této. Výsledky, k nimž


1) V Průvodci po Národopisném museu českoslovanském, sepsane'm od Dr. L. Niederle, praví se na str. 13: „Model vsi Vápenska u Nymburka, zhotovený p. Jos. Cvančarou, učitelem v Kostomlatech. Podává pěkný obraz vsi starobylého plánu, soustředěného kol nevelké okrouhlé návsi, jaký nejvíce vyznačuje princip rodový. O tomto typu vsí viz článek V. Houdka v Oasop. musea olom. 1849 (sic) str. 14."
2) Národopisná výstava českoslovanská, str. 145: „Z modelů v národopisném paláci vystavených zasluhuje první pozornosti pěkný model starodávné vsi Vápenska (viz přílohu „Půdorysy modelů"), jejž zhotovil učitel J. Cvančara v Kostomlatech. Představuje nám vzor, v němž spatřujeme, jak původně zakládaly se vsi, a to nejen v Čechách, nýbrž i v celém království... V modelu půdorysu vidíme rozdílným čárkováním vyznačené obydlí starší, jaksi původní, a nově přibylé pozdější.". Slíbený plán obsahuje tabulka 11.

Předchozí   Následující