Předchozí 0280 Následující
str. 194

krajská následovně: „Die von denen possessoribus des Dorfes Hronětitz von Nr. 9 bis 15 (aus welchen das Dörfl Wapensko post Visitationem generálem 1654 errichtet worden) besitzende Realitäten sind keineswegs dominical, sondern es thun dieselben von dem wüsten "Wotakowskischen steuerbaren Grund laut Rolla per 40 Strich herrühren, gleichwie diesfällige Auskunft auch in unserer Bestandspagina angemerkt zu sehen ist." Z těchto slov zřejmě tedy vysvítá, že Vápensko povstalo až po roku 1654.

Shrneme-li vše, co výše uvedeno, dojdeme k následujícím výsledkům : Dlužno rozeznávati dvě vsi podobného jména, starou a novou; stará ves Vápence stála na panství benáteckém, nová víska Vápensko byla založena na lyskóm. Stará ves Vápence nebo Holicko byla již r. 1599 pusta; klademe ji na sever od nynějšího Vápenska do katastru obce Zbožíčka panství benáteckého, kde dosud veliká trať polností nese jméno „na Vápensku", kteréž se čte na nové mapě generálního štábu. Z této vsi snad pocházel Václav z Vápenic, jenž uveden jest v registrech soudu komorního k r. 1500, jsa pohnán Linhartem Krumpéřem z Malé Strany o navrácení dvou v uschování mu daných loží (Archiv Český X. 553); jelikož se pře odbývala před soudem komorním, musel to patrně býti šlechtic a zeman.

Nynější ves Vápensko, jinak též Vápenice nebo Ráj, po-vstala někdy vletech 1654—1713 tím, že pustý grunt voka-tovský u Hronětic mezi sedm poddaných rozdělen. Stalo se to nejspíše asi za vlády známého lidumila hraběte Frant. Ant. Šporcka, jenž ujal se panství Lysé r. 1679 (f r. 1738), a jenž umělostí různých byl milovníkem, zámek lyský vystavěl a na panství zdejším též ves Doubravu jinak Francisci v podobě dlouhé přímé ulice a i vísku Šnepov (Schnepfen-dörfl) r. 1709 založil. V lidu patrně ještě trvala upomínka na staré Vápenice; pozemky, které náležely k zaniklé vsi řečené Vápence nebo Vápenice, sluly Vápensko, jakož podobně pozemky u dávného hradu řečeného Havraní (u Nymburka) sluly Havranskor a nyní tam stojí dvůr panský Havransko. Tím vysvětluje se jméno Vápensko. Název Ráj pochází snad ze vtipu lidu, podobně jako názvy Amerika, Sebranice, Nouzov, Šupelín a p., emfyteutickým všem přikládané. Pro vrchnost pozemky zdejší, dílem kopčité, dílem bahnité, od dvora šibického značně vzdálené a nad to většinou cizími lesními pozemky obklopené, nepatrnou měly asi cenu, a proto ráda je postoupila poddaným, jmenovitě když tím nabyla nových sil robotních a brala k tomu od nich ještě značné platy a činže.

Stavěno bylo dle určitého plánu: vyměřena okrouhlá náves s dvěma příjezdy a kolem ní symmetricky rozestaveno sedm chalup; to shoduje se s modelem i s polohopisným plánem, dle nichž průčelím do návsi směřuje sedm domků, a na periferii původní vsi je rozestaveno sedm stodol. Stavení, jež na plánu jest na levé straně příjezdu, tuším, od jihu do vsi vedoucího (bohužel opomenuto tu jak udání stran světových, tak i čísel popisných), pokládám však teprve za pozdější, ač plán ozna-


Předchozí   Následující