Předchozí 0320 Následující
str. 231

aby měl, neclica chodiť jak teil vandrovní. Mařenka Bukovských — šak neměli psať „Mařenka", takovým hrubým říkajú Maryša, lebo Mara, Mařka e Marjána; co se s takovýma esce mazlit — má šátek „na brklice", ale včil nejvíc nesú hatlasový lebo turecký pod bradu. Sukňu vatmólku, ale taky ju mohla meť kratší a trochu šerší by měla byť. A ty knižky do kostela nosijú věcí, ne tak maličký.

@NZ@Časová zprávy

* Osobní. Redaktor Českého Lidu, Dr. Čeněk Zíbrt, byl jmenován ve valném shromáždění České Akademie pro vědy, slovesnosť a umění po návrhu 1. třídy dopisujícím členem české Akademie.

* f Jos. Svátek, redaktor úředního listu Pražský Denník, spisovatel četných historických románů. Vedle toho pilně pracoval v oboru kulturních dějin českých, jak svědčí mimo články roztroušené po časopisech: Culturhistorische Bilder aus Böhmen, Wien, 1879; Kulturní obrazy z dějin českých, v Praze, I. II. 1891.

* Přednášky. Prof. Dr. V. E. Mourek o keltském folklóru přednášel dne 17. listopadu 1897 ve Spolku pro podporu nemajetných studujících filosofie na české universitě. Na začátku vyložil původ názvu folk-lore. Pak se rozhovořil poutavým způsobem o obyčejích a pověrách prostého lidu v Anglii, ve Skotsku a Irsku. Zejména oddíl, věnovaný výročním zvykům, pověrám a věštbám, pobavil a poučil poslucháčstvo, jemuž se tu naskytla příležitost srovnávati obdobné české obyčeje a pověry se zvyky keltskými. — Na schůzi Archaeologického sboru Musea království Českého dne 11. prosince 1897 přednášel prof. J. Koula o keramice českomoravské, provázeje výklad ukázkami z bohaté a soustavně uspořádané i doplňované sbírky v Museu království českého. Pak přednášel Dr. Č. Zíbrt o zobrazování Trojice skupinou tří hlav a předložil obraz, zakoupený pro Selskou síň česko-moravsko-slezsko-slovenskou v Museu království českého, jehož reprodukci přinesl Český Lid v poučné stati J. Soukupa, VIL č. 2., str. 99, č. 4.

* Časopisy. Przegl^d filozofiezny nazývá se nový odborný časopis, jenž bude vydáván redakcí Dra. "Wlad. Weryha ve Varšavě. Spisovatel obíral se před časem také lidovědou. Nepochybujeme, že v novém sborníku věnuje vhodné místo také článkům z téhož oboru, pokud zasahují v rámec studií filosofických. — Časopis Lvovský ??? ????, red. Dr. Ivan Franko, nebude od r. 1898 vydáván, ani časopis ???? , vydávaný posud ve Lvově redakcí Al. Borkovského. Za


Předchozí   Následující