Předchozí 0334 Následující
str. 248

Obrazové písmo — dětská hra.

Náčrtky J. Kašpara a Marie Soulkové v Kostelci u Vorlíka.

husle, krátke, dlúlié, to sú hodné vidly hnojné, to stolica řezací, to posada slepičí, to je hák, to je pták, to ševcovský poťahák (potěh) — hák, pták, poťahák atd. nazpátek." Znají snad laskaví čtenáři podobná říkadla a kresby? Prosím za odpovědi.    Dr. Č. Zíbrt.

* Zmínky o krojích českomoravských v staré tištěné „Koledě Hanácké". Mimo jiné: „Čech ten hledě hospodárstve, nose hezké katě, šest a tridcetkop' má falto vzeleném kabátě... Ale me sme, me Hannace, máme teple kožke . . . Dostaneš o nás kožešek s dvě m e ocáskame . . ." Srv. Č. Lid VIL 163.    Zbt.

* Koňský trh v Uh. Hradišti. (Národopisné studie našich umělců VII) Podáváme ve zvláštní příloze pohled na koňský trh v Uh. Hradišti, vyobrazení K. Žádníka z r. 1881. Umělec zvolil si tu vhodnou látku, trh, k němuž se schází lid moravský z blízka z daleka. Zahlédneš tu podle krojů kupce a prodavače ze všech končin Slovácka. Neméně zajímavé jsou kroje ženské. Doufáme, že toho zasluhuje umělec, aby jeho kresba z r. 1881, nyní již polozapomenutá, byla přibrána do řady „Národopisných studií našich umělců".    Z.

* Musika na Slovácku. (Národopisné studie našich umělců VII.) Zvláštní příloha seznamuje s další národopisnou studií téhož umělce Karla Žádníka z r. 1879. Tentokráte předvádí bujný rej taneční ze Slovácka. Přes to, že podrobnosti krojové nejsou úplně správné, podává vyobrazení dobrou představu o hlučné vřavě slováckých muzik.

* Tři králové na Slovácku. Podle náčrtku z r. 1881 K. Žádníka, jehož dvě národopisné studie ze Slovácka též v tomto čísle přinášíme, nakreslil výjev před domkem slováckým v době Tří králů E. Zil-lich. Prozpěvují tři králové svoji koledu za živé účasti starých, mladých i dětí. Umělec snažil se zachytiti kresbou zvláštnosti krojové, charakteristickou výzdobu žudru i celou náladu, jaká provází koledníky tříkrálové na jejich obchůzce.


Předchozí   Následující