Předchozí 0349 Následující
str. 51

nowe. 3. Sluźba. 4. Najem. 5. Spółki i roboty wspólne. 6. Życic privátné. 7. Życie publiczne. III. Przestępstwa: 1. Pojęcie przestępstwa w ogóle. 2. Przestępstwa przeciwko religii. 3. Przestępstwa przeciwko czci i sławie bliźniego. 4. Pijaństwo i zakłócenie spokoju publicznego. 5 Zabójstwo i uszkodzenie na zdrowiu. 6. Przestępstwa przeciwko czystości obyczajów. 7. Przestępstwa przeciwko własności i wyzysk. IV. Proces: 1. Proces. 2. Sędziowie, Sądy. 3. Procedura , karna. 4. Procedura cywilna. Práce Świętkowa je vzorná monografie o právním zvykosloví z určitého kraje s přesným rozvrhem ohromné látky, do níž autor přibíral, ovšem jen na prospěch věci, také udaje, .které by se vlastně z úzkého rámce práva lidového vymykaly. IMíním tu četné podrobnosti, kde šlo o líčení obyčejů lidových vůbec, lidové léčení a pod. Otiskování podobných prací, třeba se na ně dívali někteří jako na pouhé „materiály" bez „vědeckého" zpracování a bez chlubi-vého učeného apparátu, jest opravdu čin záslužnější, nežli celá řada rozvleklých rozprav na tak zv. „širokém" nebo „srovnávacím" základě, kde se spisovatel blýská několika nahodile shledanými citáty z německé a francouzské a snad také italské neb anglické literatury, a to ještě z knih, jichž spisovatel (soudíc podle způsobu citace) neviděl, přebíraje dovtipné doklady z citátů cizích, aby se „vědecké" pozlátko náležitě třpytilo. Kdo příslušné literatury odborné nezná, , snadno je pak oslepen leskem tohoto chatrného, ale zdánlivé „vědeckého" pozlátka. Kádky tyto plynou nám z péra po četbě nepříznivého posudku, který byl proti Šwietkowě výborné práci pronesen. Prof. Drovi. Luc. M a 1 i n o w-s k é m u dlužno vzdáti uznání za rozmanitý výběr pěkných těchto příspěvků ke studiu lidového podání polského.





316. Ludwik Kr z y wieki, Kurs systematyczny antropologji. I. Rasy fizyczne, Warsawa, 1897. Část IV. je věnována také slovanským typům.

317. Gr. Kr a hm er, Sibirien und die grosse sibirische Eisenbahn, Leipzig. 1897.

318. Max Albrecht, Russisch Centrasien, Reisebilder aus Transka-spien, Buchara uud Turkestan, Hamburg, 1897.

319. P. v. S t e n i n, Das Haus der Jakuten (Ostsibirien), Globus, red. Dr. R. Andree, Braunschweig, 1897, Bd. LXXI f. No. 22., str. 344—347.




Předchozí   Následující