Předchozí 0388 Následující
str. 278

Že vsi tvaru kruhového skutečně se tehdy také stavěly, dosvědčuje to, že nedlouho po osazení Vápenska založil hrabě Frant. Ant. Špork jinou vesnici na gruntech vrchnostenských, která se Vápensku tvarem úplně podobala a také pokládána byla dlouho za starobylou, za pravzor původních osad slovanských. Je to ves Byšičky, při Labi ležící, asi 3 km. vzdálí od Lysé, s níž tvoří nyní jednu obec katastrální.

Také v Byšičkách překvapuje přesně kruhový tvar návsi, v jejímž středu nachází se nyní kaplička. Kolem návsi vystavěno bylo a dosud jest 8 domků průčelím ke středu obrácených; příchody do vesnice byly na straně východní a západní, a to tak úzké a nenápadné, že jich neznámý, •který se náhodou na návsi ocitl, jen stěží mezi slaveními postřehl, zvláště byly-li zahrazeny posunutelnou lísou. Tvar ten zachoval se do dneška; nově přibývající staveni stavěla se ve dvou rovnoběžných řadách podél cesty od východu do vesnice vedoucí, tak že má osada nyní dokonalý tvar chlebové lopaty, jak ukazuje přiložený nákres. Stavení původní přesně oddělena jsou od pozdějších; též ulice mezi těmito jest širší než příchod na náves mezi oněmi.

Již v dobách pradávných bývala tu při Labi osada v těch místech, kde lid říká dosud zadní Hrada neboli Víska. Tam nalezl archaeolog V. Požarecký na popelovitých místech mnoho střepů z nádob na kruhu točených s vlnitým a vodorovným ornamentem (část nalézá se v městském museu lyském, částečně daroval je svým přátelům), pak bronzy z doby Merovingů. Při osadě byl přes Labe most, jehož kamenná prsa dosud se zachovala; vedlať tudy stezka zemská z Prahy do Kladska a Polska. Jest o tom ze XIV. stol. zachována zpráva, jak přidal držitel zboží Lyského k rychtě zdejší lán dědin při mostě byšickém. (A. Sedláček: Hrady a zámky X. 348.)

Po válkách husitských tu již mostu nebylo; z osady připomíná se v urbáři z r. 1553 pode dvorem byšickým pouze jeden osedlý Jan Tesař, jehož usedlost r. 1584 vrchnost ukoupila, tak že osada úplně zanikla. Ve válce třicetileté zpustl i dvůr a pole jeho zarostla křovím. V urbáři z r. 1696 praví se o tom do slova: »Druhdy stával tu most přes Labe a pustá nyní vesnice Byšice sti dvorem.« Teprv r. 1717*) založil tu hrabě novou osadu Byšičky s 8 domky; každý domkář dostal mimo zahrádku a kus louky 1 korec 3 věrtele pozemku, začež se uvolil, že bude konati 2 dni, v čas žní pak 3 dni roboty ruční v tétndni.


*) »Transaktions-Instrument zwischen der gnädigen Obrigkeit und den Bischitscheker Inwohnern« ze dne 10. srpna 1749. V listině té, jež chová se v městském museu lyském, praví se na počátku doslovně: Nachdeme Anno 1717 bei glücklicher Regierung wayland Sr. Excellenc des hoch- und wohlgeborenen Herrn Herrn Frantz Anton, des heyl. röm. Reichsgraffen von Sporck, Erbherrn der Herrschaft Lyssa als dermaliger gnädige Grund-Obrigkeit das hinter dem Neugebaü situirtes sogenantps Dörfel Bise hitsch eck auf obrigkeith. Grund und' Boden von 8 Haiissln erbauet und einem jeden dortigen Inwohner zu dessen Haüssl ein Gartten, dann l Str. 3 Viertel Feld nebst einem Stükel Wiesen unter 1 Füderle Heu abgemessen ...

Předchozí   Následující