Předchozí 0387 Následující
str. 277

rává venkovský listonoš z Novosídel, Frjelištorfstí posílají si denně posla na poštu v »Drinovac« (Drnoholec) a Gntíjeldští do Bratelsbrannu.

Názvy tratí 35) ve F r j e 1 i š t o r f ě : »dužički« (dlouhý), »ši-ruoki«, »sprosišť-a«, »rjebar- (kaino griješ? no v rjebar), »štričic, »ribn-jaki«, »davnje piosa«, »staré gore«, »cilíne«, »štiepníce«, »štemb Tigeri«, »sjěvske«, »gvanti«, »vratké«, »pri studenčiéi«, »puov gvontici', »dražíce«, »gorani«, »brho kuopa«. »djeli«, »činčke«, »štriki«, »bližnji štrik«, »davni štrik«, »zevní střik«, »vojanski«, »širuoki skladi,« »dužieki pri-cigljenki.«

V Gutfjeldě: »rešótke«, »kríbnaki«, »uzki«, »štriki«, »brigi«, »stari«, »sirocki«, »gutfjeleri«, »danieli«, »mladi«, »puov treči«, »sridne póla«, »djeliéi«, »lop'ari«, »desjetni«, »rozenberigi«, »dolanja a-goranja' rozotice«, »cazlinski«, »kratki«, »dužički«, »klini«, »gvontiči«, »špici«, »sjelišče«, »puov drugi«, »šiniarna«, •»vrklači«, »brižici«, »neurisi«, »luke«, »ribnjaki«, »laptiči«, »rakuski«", »v dragi«.

V Nové P řeřavě: »štriki«, »mali laptiói«, »stari djeli«, »novi djeli«, »stari«, »hašpli«. »štričiéi«, »rjeki«, »kleki«, »širuoki«, »ripišča«, »ciline«, »stará Prerava«, »kračiče«, »novi lapti«, »sridni štriki«, »kono-pišéa«, »tri ttvréi«, »brigi«, »lučice«, »za jezerom«.

Plošná výměra země, kterou Hrváti obývají, činí 261491 ha. Z toho připadá na Frjelištorf 129535 ha., na Gutfjeld 697"92 ha., na Novou Preravu 62254 ha.

Vsi Vápensko a Byšičky.

Ke článku z čís. 3. Českého Lidu dodává F. Otruba.

Vývody p. V. Hejnického o Vápensku každého překvapily a bylo jimi . na jisto postaveno, že ves Vápensko jest přes kruhový tvar svůj a prese všecky učené dohady původu nedávného. K dokonalejšímu potvrzení pravdy té mohu dodati, že se osada Vápensko nevyskytá ještě ani v urbáři panství Lyského z r. 1696, teprv urbář z r. 1729 ji uvádí, a to se 6 usedlými, kteří platili po 15 kr. (== 1/4 zl. r.) úroku dědičného při terminu svatojirském a svatohavelském. Byli to: Hans Rillich, Jan Krojidlo, Jiřík Janl, Václav Peška, Jiřík Tesař a Václav Krojidlo. To jsou asi čísla 9—14, jak je uvádí zpráva o panství Lyském z r. 1713, kdežto čísla 1—8 patřila do Hronětic. Tam bylo dle jmenovaného urbáře 8 usedlých, z nichž platili 3 po 1 zl. 10 kr. a 1 po 52.5 kr. úroku dědičného pololetně (statky), 4 po 17.5 kr. (chalupy), pak panská krčma platící 12 zl. ročně.*)


35) Trať = mnjelak. pl. unijťlki
*) V přiznávací rolli z r 1683 dle výpisu z r 1688 udávají se pfi Hroněti ich B pusté grunty: zemauovský o 100, beztovský o 60 a vokatovský o 40 korcích vvsevku.

Předchozí   Následující