Předchozí 0390 Následující
str. 280

Kulturně-hisforické a lidovédné výpisky z archivů domácích i cizích.

Řada první *)

I. Zápis bratrský h rohu 1582 o novém kalendáři

Z archivu českobratrského Herrnhutsl;ého podává Dr. Josef Cvróak.

Zápis ten týká se zavedení opraveného kalendáře ííehořem XIII. do našich zemí. V poznámkách a přípiscích dalších třináctého svazku archivu bratrského děje se zmínka o mi nu cích různých toho roku vydaných a o privilegiu mistra Codicilla, „aby žádný jiný mimo ného nevydával minucí " (XIII. 378.) Jak známo, zpozdívalo se lidstvo počítajíc dle kalendáře Caesarova vždy ve 128 letech o jeden den; chyba tato činila v roce 1582 již deset dnů. Nařídil proto papež Ěehoř XIII. toho roku, aby ze dne 4. října následujícího due počítalo se hned 15. října, čímž oněch deset dnů bylo vypuštěno. O události této zmiňují se Bratří v XIII. 254 těmito slovy: . „Kalendář" opravený vytištěn toho léta 1582 a přijat po Polště, po Bavořích. Arcibiskup Pražský (Martin Medek, rodilý z Mohelnice na Moravě, jakož i předchůdce jeho Jan Brus, první arcibiskup pražský po válkách husitských) také jej uvésti chtěl d o cech, a někteří kněží počali se ho ujímati; ale nic není v Čechách, ovšem v Moravě, zpraveno. Bouřka by spíše byla než co, když jedni místo středy měli neděli."

Nařizuje dále arcibiskup Pražský „opatům, proboštům, děkanům, převorům, kvardianům, kněžím, mistrům a rektorům škol," aby „při sněmích a jiných vhodných příležitostech oznámili, na dveřích kostelních a jiných


*) Pozn. redakce. Každý, kdo se obírá studiem archivním, ví ze zkušenosti, jak často dlouho a dlouho hledá v plevách záznamů, listin, protokolů žádoucího zrnka pro svoje práce. Redaktoru Českého Lidu tím vítanější tedy je řada příspěvků, které pod jednotný název shrnuje a příště týž název v této nové rubrice podrží, příspěvků z péra těch, kdož jsouce úřaduě zaměstnáni v archivech, mají nad jiné vhodnější příležitost ze spousty rozmanitých pramenů vybírati zajímavé drobty i delší údaje, důležité pro studium kulturní historie české a pro studium lidovědy československé. Otištění těchto výpisků nikdy nepozlmdo ceny. Kdo ví, komu a kdy pak zase podruhé namanou se do rukou tyto zprávy v chaosu archivním kdo by si jich zase povšimnul a veřejnosti přístupnými je učinil. V první řadě zastoupeni jsou archivář místodržitelský v Praze Karel Kopl, archivář Musea království českého V. Schulz, adjunkti zemského archivu v Praze Dr. V. J. Nováček a H. K o 11 m a n n, adjunkt král. hl. m. Prahy JLJDr. a PhĎr. Jos. Teige. Mimo to z archivu Herrnhutského podává příspěvek Dr. Jos. Cvrček, z kníž. arcibisk. archivu Pražského ThDr. Ant. Podlaha, z veřejné cárskéJiibliotheky v Petrohradě Dr. V. Flajšhans a z bibliotheky Musea král. Českého Ot. Zachar.

Předchozí   Následující