Předchozí 0398 Následující
str. 288

chválu zejskati mohl. Při čemž jemu též přísluší, všechny, kteří musiku neumí a v ní cvičení nejsou, na chůr se tlačící řemeslníky a tam místo zamněšknávající darební chasu z chůru vypověděti a tak tím darebně jich tlachání přetrhnouti, a klíč sám védsti a vše příslušně dobrým rozumem, rozšafností a vážností ordinírovati. Kdyby ale organista se jemu kvatlně opřel, toho on ihned jak duchovní, tak světské vrchnosti k příslušející nápravě neprodleně zanese.

12. Kdyby ale se přihodilo, že jeden z nich školních učitelův by nemocný byl, aneb na 1, 2 aneb 3 dni přes pole jeti musel, tehdy on vždy jednoho dobře qvalificírovauého muže substituirovati má, aby tím mládeř nebyla zameškána a drahý čas marně zmařený. A pročež jim se přísně poroučí, aby žádný školní čas marně netratili a o to méněj bez příslušejícího povolení a licenci jeho milosti pana děkana a královského pana purgkmistra přes pole kam jezdili.

13. Též také jim školním učitelům na nejvejš se zamezuje, aby se žádný z nich neosmělil, nějakého žáka od školy odtrhnouti a k svěj práci buď polní aneb domovní, jako dříví nošení a jinej, jich potřebovati, nýbř mají oni je samo jedině tu ve škole, kam patří, in literis et modibus pilně cvičiti, co se jim tuto ten příklad přísně opakuje.

14. Zkušenost dosvědčuje toho a někdy se to přihodilo, kterak tak jeden neb druhý darebný, rozpustilý, lehkomyslný žák neb v zlolajičnosti, proklínání a v zlořečení, nebo z kostela vybíhání anebo v jiném nepříslušném přečinění postihnutý a ten od nich školních učitelův k hodnému potrestání tažený byl, dílem pak nerozvážliví rodiče buď je, školní učitelové, důtklivě dotírali, na ně se sápali a kolikráte i do školy přišli, chtíce svých dětí zle z přičinění defendírovati a hájiti: Kdyby se budoucně ten a takový příběh více potrefil, oni školní učitelové zavázáni (budou), ty a takový dobrému cviku a držení protivný rodiče ihned jeho milosti panu děkanu a na vzáctný magistrát k příslušející remeduře denuncírovati a zanésti.

15. Patří a přísluší kantorovi, všechny kostelu patřící musigální instrumenta v dokonalém a užitečném stavu držeti a od těch nikam nějaké pucovati anebo ad profanos usus potřebovati, nebo on sice za všechny se státi mohoucí škodu státi a takovou nahraditi musí. Podobně se to i rozumí v těch kostelu přináležejících musigalibus, na které pí-sební inventář se vyhotoviti má.

16. Má též organista v musice dobře zkušený muž býti, aby on kantorovi každého času dobře na ruku jíti a jemu secundírovati mohl. Kteří se oba dva tímto přísně napomínají, aby zdejší chudé sousedstvo in funeribus přílišně nepřetahovali a tudy nám příčinu nepodali, nás nějakými proti nim žalobami zanášeti, sice bychme vždy trvající taxu jim vyměřiti a týž překročení pod těžkým trestem jim zameziti přinuceni byli.

17. Neméně jim školním učitelům svatý a zamilovaný pokoj jako i dobré spolu srozumění držeti se jim přikazatedlně poroučí. A jako sice mají 4ho přikázání Božího děti rodiče, praeceptoři, školní učitelové, du-


Předchozí   Následující