Předchozí 0397 Následující
str. 287

vykonávati budou. A když po škole aneb po učení bude, zase s chvalozpěvy a s modlitbami škola se dokoná, aby tak děti v pobožnosti ustavičně cvičeny byly a v bázni Boží rošti mohly. : :

5to. Deně, když mše svatá se sloužiti bude, oni školní učitelové s dětmi, s zpěvy a s modlitbami takovou pobožně slyšeti jako i ty děti, kteréž k tomu schopny jsou, k ministrování zříditi a jiné nezřízené do sakristije běhati nepřipouštěti, ale jim na obyčejným místě pobožně klečeti ostře poručiti, ano i ty, kteří léta mají, quartaliter k svaté zpovědi a kommunidrování přidržovati mají.

6. Jak ale instruírování aneb vyučování s žákami ve škole se před se vzíti a zříditi má, to discrecioni kantora, jak by on to za nejlépe a dětem za nejprospěšnější vynašel, tímto se zanechává s tím doložením, že, kdyby..proti.vší naději školní cvičení dobře' nezřídil, jemu tak cenzura, dle které on se říditi má, se předepsati a modus neb spůsob in-str.urování dán býti má.

7. Jeden každý žák má své vykázané místo míti. Ty větší mají při tabuli seděti a mají také v článcích víry nejméně jednou v týhodni instruírováni a k učení ministrance přidrženi býti; vícej pořádku, zvyku a počestnosti, jak mládeř ze školy pokojně, uctivě a počestně jíti, též mimo školy žádné potulování, nebezpečné koupání, ryb aneb raků chytání, buď v Labi neb v jiných vodách, jako i škodné hrachu, třešní a jiného ovoce odcizováií se dopouštěti a slovem jak by mládeř pokojně a bohabojně, rodičům ku potěšení a někdy veřejnosti k dobrému prospěchu a užitku býti mohla. A co zde jmenovitě vysazeno nejni, to bude jeden každý věrně bedlivý a sám dobře příkladný školní učitel jak nejlépe zříditi věděti.

8. Zavazují se oni školní učitelové, při kostele každou neděli a svátek, anebo kdyby to od jeho milosti pana děkana i jindy zřízeno bylo, vždycky sloužiti a musicírovati, a pročež se o to starati mají, jak by musiku ke cti a chvále Boží k věčímu zi-ůstu nežli k nedostatku přivédsti mohli.

. 9. Kdyby rodičové děti, obzláštně ty, který školní fundaci užívají, před časem ze školy vzíti chtěli a pravené děti něco vícej se učiti schopny byly, oni tu škole představení učitelové mají. to ihned na jeho milost pana děkana a vzátctný magistrát zanésti, aby taková mládeř tak škodně od školy odtažena nebyla, k čemuž pak mohovitější rodiče s podstatnými důvody persvadírováni, chudší ale, kterých i děti fundaci užívají, dle povahy přidržováni býti mohou.

10. Mají oni školní učitelové jak při kostele, tak při tej jim svěřené mládeři jich pilnost všemožně tak vynaložiti a ji žádným spůsobem spořiti, aby oni vše před Bohem a světem vždycky sobě to zodpovídati troufali, neb co jim zde od rodičův a dětí dostatečně placeno není, oni to tím štědřej vyhrazeno od Boha k očekávání míti budou.

11. Kantor v musice dobře fundírovaný muž býti má, a přináleží jemu na kůru rozumně a ve vší rozšafnosti vše říditi, a takový s všeli-kterejmi dobrými a pěknými musigaliemi zaopatřiti, odkud by on sobě


Předchozí   Následující