Předchozí 0396 Následující
str. 286

ponížených chudých žebrákův. Vaši Milost poníženě prosíme, že tu milosť učiniti a své milostivé povolení uděliti ráčíte, aby pro větší zvelebení jména Božího ten pátek před svátkem Panenky Marie Nejsvětější k mukám Božím z chrámu Páně Teynskýho z Starýho Města Pražského, sejdouce se všichni žebráci Pražští, ven za Novou bránu k mukám Božím svatou processí vykonávati mohli, v čemž se poníženě poroučeje zůstáváme za Vaši Milosti modlitební slouhové Václav Petr Pavel Štěpán Drexler, správce žebrácký v K. H. Méstě. Pan Purgmistr Starého Města Pražského se přimluviti ráčí sám za to.

@P@VI. Instrukcí školní v Králové Dvoře z r. 1771. Z archivu místodržitelského vypisuje Karel Kopl.

VI. Instrukcí školní v Králové Dvoře z r. 1771. Z archivu místodržitelského vypisuje@A@Karel Kopl.

V archivu místodržitelském v Praze chován jo zajímavý rukopis, z něhož poznáváme kulturní poměry české ve stol. XVIII. vůbec a stav školských poměrů tehdejších zvláště. Rukopis má název: Instrukcí aneb pořádek školní při Král. věnným městě Dvoru Její Milosti Králové nad Labem, kterak tak a dle které se ti na ten čas přijatí kantor a varhaník nevyhnutedlně regulirovati a říditi mají, totižto:

Předně jest především jinším věc slušná a zapotřebí, aby oni k škole představení v svatém samospasitedlném Ěímském katholickém náboženství a víře dobře fundírováni, počestného chování a s hodnověrnými vysvědčeními dobře zaopatření lidé byli. Mají se počestně, střídmě a pokojně chovati a školním žákům tak exemplariter dobrým příkladem předcházeti, neméně mládeř v ctění a psaní, v počtech, zpěvu, a co jiného k liternímu umění patřiti bude aneb může, nejenom pilně vyučovati, ale i tu a tak sobě svěřenou mající mládeř dobře táhnouti a k počestnosti, bohabojnosti a jiným dobrým skutkům, tak dobře ve škole jako i mimo školy všemožně přidržovati, aby se tak ua tom jak mládeř jiná tak i starší lidé příklad vzíti mohli.

2do budou oni skrz celý rok bez rozdílu k držení školní následující hodiny pořádně observírovati, totiž ráno od 7mi až do liti, odpoledne od lný až do 4 hodin praecise žákové v potřebném vyučovati, ve škole držeti; vždycky ale ráno o Tmi a po polední o jedné hodině obyčejné znamení s školním zvonečkem na svolání mládeře dáváno býti má.

Tertio mají mládeři, jak to od jako (sic*) i starodávna bylo, když sice žádný svátek nepřipadá, skrz dva půl dne regrací, totiž ve středu a v sobotu, připuštěné býti. A tak když

Q u a r t o žákové všickni ve škole pospolu jsou, tehdy oni škole představení mládeř tam přidržejí a z rána dobrou čtvrt hodinu s nimi se modliti, raní požehnání, dvanácte článkův apoštolských, modlitbu Páně, pozdravení anjelské, Desatero Boží přikázání, modlitbu k Duchu Svatému a poroučení k svatému anjelu strážci a jiné pěkné modlitby


Předchozí   Následující