Předchozí 0395 Následující
str. 285

živých jest vykročila a dříve vykročení (před smrtí) sto tolarův říšských někde v zahradě schovala, kterých on najíti nemůže. Na vzkázání to poručila sobě prsti ze země té zahrady přinésti. Dříve však, než přinesena hýla, byla obžalovaná zatčena. A tak k svému vyřízení ta věc přijíti nemohla. Též také když někdy jeden druhému něco ukradne, a ten ji žádá, aby pověděla, kdo vzal, tehdy (vosk slívá). Dále mládenec pannu milující a naproti tomu panna mládence milujícího, když chtějí věděti, že se upřímně milují a svojí budou, tehdy vezmouc vosk, jej slívá a pokudž mají svojí býti, tehdy vedle sebe stojící se spatřují. A když svojí nemají býti, tehdy od sebe odvráceni se postaví. S tím zase do vězení odeslána.

O obžalované není mnoho známo. Dlouho však seděla ve vyšetřovací vazbě. Neboť dne 30. srpna 1641 poslán rozsudek před vyhlášením na kancelář českou (místodržitelskou) na zvláštní rozkaz hejtmana Novoměstského Viléma Albrechta Krakovského z Kolovrat. A ve vězení šatlavním dolejším zůstala i následujícího roku. Na jaře nařídil soud apellační, „abychom dříve, než by co nám odesláno bylo, skrze hospodáře vězení dolejšího ji palečnicemi stížiti dali." A ještě 31. bř. 1642 vyžadují si Novoměstští instrukci, co se s Boučkovou státi má. Konečně dne 6. května t. r. rozhodl nejvyšší soud, „že ona Lidmila Boučkova pro takové přečinění své jiným ku strachu, sobě pak k budoucí výstraze, s těmi při ní nalezenými a na právo složenými věcmi (majíc je sobě na krku zavěšené), na planýři tři hodiny státi, potom pak s dostatečným napomenutím, aby se toho nikdy více nedopouštěla, vězení toho, v němž zůstává, osvobozena býti má." (Rukopis archivu městského č. 1003 str. 220.) A předce seděla skoro po celý rok v šatlavě.

@P@V. Z originálů v kníž. arcibiskupském archivu Pražském. Podává ThDr. Ant. Podlaha.

V. Z originálů v kníž. arcibiskupském archivu Pražském. Podává@A@ThDr. Ant. Podlaha.

1. Vojenské dovolení k ženitbě z r. 1668. Já nížepode-psaný známo činím tímto listem, že jsem Jiříkovi Hlaváčkovi s Kateřinou Růžičkovou a Bártovi Hnátkovi s Dorotou Pletákovou dovolil se ženiti; pak kamkoli a před kteréhokoliv duchovního by přišli, áby zdržováni nebyli, služebně žádám, že je v tom stavu manželským potvrditi ráčejí, poněvadž na každou hodinu marši (sic) očekáváme; zase se toho každého času volně odsluhovati zakazuji. Actum Pragae 19. Junii letha 1668. Jeho Milost krále Španhelskýho pod slavným Brochiniovským regimenthem nad jednou Compagnií lidu pěšího nařízený hejtman Pavel Hendrich Králík z Broczinberku m. p.

2. Žebráci Pražští žádají r. 1691 za dovolení, aby směli konati processí. Nejdůstojnějším, velebným a vysoceučeným Pánům Pánům Assessorům velebné arcibiskupské Consistoře v hlavním Království Českého městě Pražském k dodání Vašim Milostem od nás.


Předchozí   Následující