Předchozí 0435 Následující
str. 325

rárního. A tak došlo k tomu, že dnes může se věda polská honositi celou fadou prací vzorných v tomto oboru, a celá řada jmen ručí, že, kdy nebude vůdce, aspoň jsou svorní a zdatní žáci, kteří neustanou v práci od mistra zahájené. Vzpomenu jen Leciejcwského, ?Lose, Matusiaka atd. atd. Není zde místo, abych podrobně líčil práce tištěné M. — Více dozajista zůstalo v rukopisech, na př. materiály pro slovník nový, polský, který připravoval z ustanovení Akademie, jejíž duší de facto a sekretářem třídy filologické de n 0 m i n e byl od r. 1882. Budiž mi dovoleno poukázati na důležité „Studie nad slovorodem lidovým" (v Pracích filologických varšavských, kterých byl spoluzakladatelem, d. 1.—III.), „O některých výrazech lidových polských, zápisky srovnávací'1 (v Rozpravách filol. Akad. věd krak. d. XVII., rozhodující také v otázce nářečí valašského) a četná vydání památek staro-polského písemnictví, nalezených buďto od něho nebo také od jiných učenců polských a jiných, jako na př. od Ad. Paterý, vždy ochotného, kde jde o věci slovanské (srv. Malinowského „Evangelium sv. Matěje" a „Glossy polské" v Rozprav řečených díle XXII.). V posledních letech víc a více všímal si prof. M. věcí národopisných, a také v Mat e-rialech anthropo l.-a rchaeol. a ethnogr., vydávaných krakovskou Akademií, podal „Ukázku písma obrázkového" (díl I., str. 49 sled.). V nejhorlivější práci překvapila jej smrt 15. ledna t. r. „Budiž zásluhám jeho věčná paměť," řekl bych, kdybych nevěděl, že i bez toho je mu ona zajištěna neúmornou prací celého života, věnovaného tomu, co národu je nejsvětějšího, — jazyku! Ve Lvově. Dr. František Krček.

Doslov redakce. Prof. Dr. L. Malinowski, o jehož úmrtí podáváme s upřímnou žalostí zprávu a zároveň náčrtek jeho činnosti z péra Dra. Frant. Krčka, sledoval se zájmem náš sborník Český Lid, jak svědčí několik dopisů, jež podepsanému zasílal, projevuje uznání a spokojenost s jeho řízením a roztříděním. V posledním listu, zaslaném redakci Č. Lidu (4. prosince 1897), postyskuje si: „Od miesiaca jestem chory i nie wychadze. z domu; tylko wigc listownie möge, zalatwič sprawe, Panská,." Čest budiž zachována jeho památce!

* Zemřeli. Dr. Ondřej Cienciala f 14. února t. r. Narodil se r. 1825 v Kozakovicích u Skočova na Těšínsku. Vedle jiného sepsal a vydal: Zvláštnosti polské mluvy na Těšínsku; Sbírku národních písní polských; Sbírku přísloví a pořekadel lidových. — Prof. Dr. W. Joe st dne 25. listopadu 1897 na ostrově Santa Cruz. Slavného jména nabyl především srovnávací studií: Tättowieren, Narbenzeichnen und Körperbemalen, Berlin, 1887 vedle spisů: Die Minahassa (kolonie hollandská na Celebesu), Amsterdam; Die aussereuropäische Deutsche Presse, nebst einem Verzeicbniss sämmtlicber ausserhalb Europas erscheinenden deutschen Zeitungen und Zeitschriften, Köln, 1888; Spanische Stiergefechte, Eine kulturgeschichtliche Skizze, Berlin, 1889; Besuch einiger Schulen der Alliance israélite universelle in Marokko und Kleinasien, Nord und Süd, sv. 49; sebrané články Weltfahrten, Berlin, 1895; Ethnographisches und


Předchozí   Následující