Předchozí 0447 Následující
str. 60


408. Ad. černý, My hiske byto&ee lagislcich Serbow. Dokončení, Časopis Maéicy Serbskeje 1897, red. prof. Dr. E. Muka, č. 9tí (L. sv. 2 ), Budyšín, str. 81—110: Mórawa ("Khodotá); Wjelkoraz; Wampyr. Dodatoki: Kubotčik; Zraij, plon; Bože sedleško; Lutki; Hobry; Dživi ludže ; Ožiwica ; Připoldnica ; Směrkawa; Wórawy; Přeměnili; Mór; Smjeré; Mésačk; Wichor; Nócny hajnik, Dyterbjernat; JBhidnifiki; Wódny muž a wódna žona; čert.

409. Anton Bezenšek, Bolgaria in Serbia, v Celovcu, 1897, 8', 237.

410. A. Wieruszowski, Zuř ethnologischen Jurisprudenz, Blätter für literar. Unterhaltung, 1897, No. 17.



412. L. Leger, Le monde slavě, Étu-des politiques et littéraires, Paris 1897.

413. II. zpráva Musejní Společnosti pro okres humpolecký 1896 až 1897, v Humpolci 1898. O I. zprávě čilé musejní společnosti v Humpolci podal jsem referát v Č. Lidu VI. 103. Právě vydaná IL zpráva poučuje, že chválu, kterou jsme provázeli uvedený referát, dlužno jen opakovati a znova s uznáním se zmíniti o vzorné činnosti nové snaživé této musejní společnosti, která vedle jiného také věnuje pilný pozor studiu kulturně -historickému a lidověd-nému. Z obsahu II. zprávy mimo úřední zprávy a mimo pozoruhodné dva listy Karla Havlíčka z r. 1839 (podle originálů v Museu humpoleckém) zajímavé je pokračování článku „Lidové podání okresu humpoleckého" (Bájesloví) od našeho spolupracovníka Jar._Mančala. Další, třetí stač obsahuje: Čert, ďábel, rarach, diblík, radášek, šotek, dupálek, ehřítek, jiskrák, poledníček, holotáta, nemodlenec, drak, bacalíšek, hastrman, ohnivý a starý muž, skalní duch, světýlka, lucerna, hejkadlo. Jak již z názvů vysvítá jsou tu některé zprávy naprosto nové a odjinud z tištěných záznamů posud nedoložené. Jednatelská zpráva J. Kopáče činí milý dojem svou věcná-tostí, opravdovým nadšením pro zájmy musejní a nejvíce (což nebývá u některých spolků pravidlem) tím, že se tu navzájem členům výboru a předsednictvu nepodkuřuje lichoinetnými frasemi, že v každém řádku, od začátku až do konečných stesku, jde o věc, o povznesení činnosti spolku musejního.

414 Význam anthropologie a její poměr k vědám příbuzným charakterisoval předseda „Société ďan-thropologie de Paris" G. II e r v é na schůzi v lednu 1898 mimo jiné těmito slovy: „. . . Voici que Fanthropologie semble parvenue comine á la croisée de plusiours routes récemment ouvertes. Maitresse ďelle-měme et de ses metho-des, ayant jusqu' a présent circonscrit son terrain ďaction, mais en se ména-geant la possibilité de Pétendre, ne pour-rait-elle songer ä préparer des anne-xions nouvelles? Doit-elle rester in at-tentive au grand mouvement qui, ä cóté de nous, empörte d'une allure si rapide,


Předchozí   Následující