Předchozí 0485 Následující
str. 350

(105—106). Kartáče z ježků, hoblovaček atd. D. II. (131). R. prodává jako lékař pilulky, jež u chudiny se mění v zlato, u boháčů v kamínky. D. II. (218—232). Líčidlo marnivé dámě, po němž zčerná.

b) Zvířat.23) D. I. (278 — 280). E. prodá v horách obchodníku s koni koně, ale varuje jej, aby koně nevedl vodou. Obchodník neposlechne, a sedí náhle ve vodě na otepi slámy. Vrátí se, najde R. spícího, chytne jej za nohu, ale noha mu zůstane v ruce. Lekne se a uteče. Brv. též k vytržené noze z oddílu 10. povídku D. II. (42—45). D. I. (284—285). R. prodá na trhu sedlákovi prasata, ale varuje jej, aby jich nebrodil. Sedlák neposlechne, a prasata se mění ve vodě ve věchty slámy. D. III. (50—54). R. provází cestujícího na oslu a prosí jej, aby osla odevzdal v městě jednomu známému. Osel pak počne na cestujícího mluvit, vypráví mu, že je mu žena nevěrná, utíká s ním, až konečně ve vodě se mění na kus pěkného plátna. Srv. též povídku připojenou o oslu, jenž mluví a pak mizí ve versi D. I. (232). R. zjevuje se ve věcech neživých. S. (426 — 427). [Zkomolená verse.] Ve švédské válce jede ryt-mistr jeden schválně do hor, aby se setkal s R. Potká kavalíra na koni, vymění si s ním koně a oděv, po chvíli však sedí na klacku a má na sobě jen listí. S. (397 — 398). [Verse zkomolená.] Zákeřníci přepadnou R., an jede v kočáře, vyhodí jej, jedou sami, kočár však změní se v otepi slámy a hnůj. 24)

c) Varia. V tomto oddíle shrnujeme různé, většinou zkomolené a zatemnělé verse, vzniklé jednak kombinací, jednak úpadkem versí dříve uvedených.

D. III. (210 — 212). Pijan koupí od hrnčíře kasičku, do které denně dává drobné peníze. Po 30 letech v ní najdou samé zlato. D. III. (194—197). Žid prodává klenotníkovi drahokamy, za nedlouho šlechtic u něho kupuje, platí jeho penězi, jimiž platil židovi, po čase pozná, že je to špatná mince. D. II. (130). Kupec koupí v horách máslo, najde místo něho jen kravince a p., ale v nich hojaě peněz. D. III. (240—250). Kupec prodává v horách R. sukno, dostává dukáty, jež však, když dojde domů, změní se v myši. D. II. (62—64). Neomalený koříukář žádá R., o kořínky proti dně. Dostane je, když přijde k prvnímu podagristovi, vylézají z krosny hadi, podagrista vyskočí z postele a je uzdraven.

Do třetí oblasti povídek o R. řadím především ty, které vypracovanějším obsahem dějovým od ostatních se liší, a částečně též látkovými prvky na přejetí z povídek jiných ukazují. Mimo to několik povídek různých.

24) Srv. též č. 8. R. hostí v horách,


23) Do tohoto oddělení náleží též ještě verse D. II. (31—33). Ptáčník prodává pánům v horách ptáky v Hecích, kteří cestou mění se v koninu a klece v chrastí. Látkově však s povídkami ostatními nesouvisí.

Předchozí   Následující