Předchozí 0519 Následující
str. 384

jsou. Pravit' do slova takto: »Potřebí snad ustanoviti nějakou normu, aby se poslové, nejsou-li jinak jistí a známí, vykázali, že mají missí a mandát. Bojím se, že se vloudí lidé zlí a zrádní, jediné s tím oumyslem, aby všecko (lstivě a chytře) zkazili.« Podle rady této zachoval se Výbor Sjezdu a žádal hlavně od venkovských vyslanců průkazy. Těchto několik mezi jinými spisy Sjezdu Slovanského se týkajícími nalézá se nyní v archivu Musea království Českého. Zajímavější jeden z Moravy týká se Matěje Mikšíčka, známého sběratele pohádek moravských, a zní následovně:

Vysoce Vážení Páni a Páni!

Poněvadž my naznáváme, že Vaše pozvání k sněmu Vašemu ani nám ani císaři pánu škodlivé býti nemůže a do Frankobrodu nás nic neváže, totiž ani správy zemské ani jazyk náš, tehdy spoléháme se, ba celou důvěru Vám, Páni a Páni, na pozvání podepsané skládáme, ano Vás serdečně prosíme, aby náš od nás volený a uznaný vyslanec totiž, Matěj Mikšíéek od Vás poctivě vyslyšán byl, na kterého my celou důvěra skládáme, od něj Vaše dobré vyjednávání vždy horlivě očekávat budeme.

K tejto poradě a vyjednávání usjednotilo se nás vícej panství do jednoho spolku, totiž panství Dačické, panství Budížkovské, panství Bud-kovské a Krásonické a Budecké. A zde také naše obec s podpisama dosvědčují, že my ne Němcův totiž frankobrodských, nýbrž Vaše upřímní bratří a věrný sestry zůstáváme a Vás upřímně žádáme, abyste i Vy vždy o naše dobro se starali a Moravu Vám vždy věrnou neopouštěli. Ostatně celou důvěru na našeho od nás vyvoleného vyslance skládáme, za něj Boha prosit chceme, aby jej v dobrém osvícoval a Vás Páni a Páni Bratři naši Pražané srdečně líbáme a všechny Slovanský Bratři, které k Vám a s Várna se spojit chtějí, laskavě pozdravujem. Opatruj Vás tehdy Bůh laskavý, krajane náš od nás volený. Vám se tehdy svěřujem právě jako bratrovi a od Vás vše dobré očekávat budem, pozdravujte nám všickni na pozvání podepsané Páni a Páni.

Dačický: Venci Kubeš, Novák Jiří; Budížkovský: Pavel Koller, Franc Dolák; Budecký: Václav Samek, Jan Vo tipka; Krás o nicky: Antonín Kolba, Franc Drmota a Budkovský: Koulený Matias, Neshiba Danhel, pět panství celé obce.

Prosíme Vás, pane Matěji Mikšíček! buďte tak dobrý, jak Váš rozum uznává, jestli jest zapotřebí do sněmu Prahy o nás se zastávat, vemte to sobě v starost a jeďte za nás tam a zastaňte nás, co bude možná; jestli pojedete, tak nám odepište z Prahy, jak se Vám tam daří, zvláště ale o peníze, jestli potřebovat budete, my Vám je tam po poště na recepis odešlém. Pěkný pozdravení na Vás a na Augustina Coufala a jeho manželku a přátele milí. Psáno dne 22/5, 1848.


Předchozí   Následující