Předchozí 0518 Následující
str. 383

v ni rovna jako na stole. Konců ulice neviděti: jest prohnuta, sledujíc směr za humny tekoucí a k jihu se prohýbající Jevišovky, jejíž přímá čára od počátku sela k místu, kde je opouští, má směr severovýchodní. Dům vedle domu, jakoby je všechny jedna kryla střecha. Většinou jsou sněhobílé s podrovnávkou při zemi červenou nebo modrou; v ně mísí se »hiže« červeně, modře, neb oběma barvami těmi zároveň, od ruky i šablonami malované kolem hlavních dveří, oken anebo vrat, že zdá se, jdeme-li ulicí, jako bychom šli mezi záhony bílých květin, jejichž okraj vrouben řadou pestrobarevných květů, vkusně promíchaných. Malováním mezi okny vesele hledí na ulici. Většinou je kryje břidlice, sem tam i došky, jež ve krajích schodovitě zastřiženy pěkně domkům sluší. Do východního konce ulice zírá velebně s vyvýšeného místa socha sv. Jana, a vedle ní zvedají se nevysoké schody ke kostelu starému, masivně stavěnému, ale malému pro osadu tak hrubou. Nemůže se do něho vejíti ani polovice osadníků. V místech těchto rozbíhá se hlavní ulice do několika menších, z nichž v jedné stojí pěkná budova trojtřídní školy. Fara jest přes cestu naproti kostelu, rožní dům v řadě hlavní ulice, v níž nikde nespatříš před domem zahrádky. Za humny této hlavní ulice na straně severozápadní táhnou se dvě řady domů k jihu klínovitě se sbíhající.

Osada má 220 čísel s 1200 obyvately. Z těch jest 210 krbů hrvát-ských, 10 německých i s obchodníkem židem tu usedlým. Do školy chodí .200 dítek až na 20 veměs hrvátských, jimž radost naslouchati, když v první třídě p inu katechetovi odpovídají a biblické dějiny zaníceně vypravují hrvátčinou, jakou »mája s nimi doma govori« (matka s nimi doma mluví). Jest tu, jak jsem z návěšní tabule na domě »Feuerwehrsvereinlocal« četl, hasičský spolek, ale jeho místnosti mne nijak nevábily, bych do nich nahlédl a něco o spolku tom zvěděl, přestávám tedy na pouhé zmínce o něm. Za to i bez tabule německé zkvétá tu jiný spolek na vystavění nového chrámu Páně, jenž slušným se již vykazuje majetkem a jemuž každý se mnou dojista z plna srdce přeje, by záhy dosáhl žádoucího cíle, aby milé a vlídné »selo« Frjelištorfských brzo ozdobila i »lipa, dost prostrana crikva« (pěkný, dost prostranný kostel).

Průkaz vyslance lidu moravského, sběratele pohádek M. Mikšíčka, k Sjezdu Slovanskému V Praze r. 1848.

K 50. výročí téhož sjezdu podává Vácslav Schulz.

V listě svém z Vídně dne 9. května 1848 upozorňuje Pavel Josef Šafařík Karla Vladislava Zapa, že nutno bude, aby účastníci sjezdu, aspoň méně známí nějak prokázali, že skutečně od lidu českého vysláni


Předchozí   Následující