Předchozí 0590 Následující
str. 436

Nežerka v pytli zašitého, na póly shnilý, a pomáhal jsem ho sám zdvihati k žlabu, s ním žlab vytírat, a ležel zakopaný po levé ruce pode žlabem v maštali, a tomu jsem se všemu u toho visalce Nežerky učil, a kdyby ho nebylo, byl bych v takové trápení nepřišel.

Pan purkmistr a páni radní města Nymburka na Labi, maje toto vyznání Zikmunda Satalického v svém bedlivém uvážení, ráčili jsou jeho Zikmunda za ty zlé skutky k smrti ortelovati a to tak, aby Zikmund Satalický třemi šnyty po hřbetě dřen, když by jemu hnáty kolem zlámány bylý, aby do kola vpleten a s ním do povětří vyzdvižen ... A tak vedle jeho vyznání a ortele na něj vyneseného exekucí téhož dne v pátek po sv. Petru a Pavlu (1616) vykonána jest.

II. K prostonárodnímu lékařství a hledání zloděje přeslenem.

Z rukopisu dvorní knihovny ve Vídni č. 3454.

Sděluje Ferdinand Menšík.

Proti kameny. Item wezmy ot bresque skerzipky a spal ge w nowein hrnczy wstawye na vhle az na prach. Potom wezmy schipky a otenday spiczky a crne swrchu a vsuss gey dobrze v peczi anebo na horkích kamnach. A potom stlucz na prach a smiess spolu s peczkowim prachem a potom wezmi zindawu a crweni rzebrzik, gesto cnvenie ktwe, warz to w starém piwie spolu a neday kipietij a neotknvay, a piwo at nenie kissele any horzke. A kdizt dobrzie vwrzie, otstaw ot ohnie a neotkryway, at para sama pod przikritim na dno padne. Potom kdiz prostidne, vlerz sobie toho piwa, czozt sse bude zdaty. A naspiss do nieho toho prachu, czozt sse bude zdaty, a przez ráno a v weczer.

Proty hlawne bolest y. Item wezmy ffarby aneb skrzinku, gablko oblup dobrzie a ssekay drobnie. Potom wezmy gadra brzeskowa a biele kadidlo, zetrzy biele kadidlo z brzeskovymi gadrami, potom wkidny gablka w to kadidlo, a zetrzy spolu a vdielay iako kasku; wezmy pak wina dobrého a przily k tomu, at málo zidsse bude; wezmy pak kudele konopné, a vdyelay stirzy flastry jako dlaň a pomaž gich tu masty, a polož anebo prziwiez dwa na zidowini a dwa w til nazad nawazy ne wedle sebe inhed a lehay s tiem, a mozessly i chod; budet lepe.

Proty vkusseny stekleho pssa aneb hada: Napiss tato sslowa a day sniesti, kohož gest sstekly pes ukussl, potom konczi po kterémž, pocznes pssaty at potom konczy ssnie +Yran + kiran + kirian + kastugan + strugle +.

Wezmy pecznecz a sstirzi noze a wrzeteno a przeslen pak ty cztirzy noze wstrcz w ten pecznecz proti sobie na krziz a wrzeteno V prostředek, pak wstrcz przeslen na wrzeteno a drz sam druhi proti eobie na tiech prstech podle malého prstka, na lewe rucze pak ty rzczi w.zal Petr, aneb na kohož sse nadieges menuge ho krztienim menem a ziemena czo gest vkradl a kde gest wzato a druhí ma..


Předchozí   Následující